Grochówka z zielonego groszku
Tradycyjna grochówka z łuskanego grochu kojarzy mi się z obozami wędrownymi, menażką i unoszącym się aromatem majeranku. Taką grochówkę robiła też moja mama szczególnie w okresie zimowym. Moja dzisiejsza wersja tej popularnej zupy różni się od oryginału tym, że użyłam do jej wykonania zielonego groszku. W ten sposób znacznie skraca się czas przygotowania zupy a jednocześnie zachowuje ona takie same walory smakowe. W podobny sposób przygotowują grochówkę Włosi i Holendrzy.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 250 gr zielonego groszku ( może być mrożony)
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 łodyga selera naciowego
- 70 gr wędzonego boczku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Pierwszy sposób:
- marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie około 10 mim.
- następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy jeszcze 5 min.
- w kolejnym kroku dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod
przykryciem na wolnym ogniu 30 min. - pod koniec gotowania doprawiamy zupę sola i pieprzem
Drugi sposób:
- marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy około 10 min.
- następnie dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min.
- w tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na 1 łyżce oliwy aż się delikatnie zrumieni
- bulion z warzywami miksujemy i ponownie wlewamy do garnka, dodajemy podsmażony boczek i gotujemy jeszcze 15 min
- pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem