Grochówka z zielonego groszku

Grochówka z zielonego groszku

Tradycyjna grochówka z łuskanego grochu kojarzy mi się z obozami wędrownymi, menażką i unoszącym się aromatem majeranku. Taką grochówkę robiła też moja mama szczególnie w okresie zimowym. Moja dzisiejsza wersja tej popularnej zupy różni się od oryginału tym, że użyłam do jej wykonania zielonego groszku. W ten sposób znacznie skraca się czas przygotowania zupy a jednocześnie zachowuje ona takie same walory  smakowe. W podobny sposób przygotowują grochówkę Włosi i Holendrzy.

 

Zdjęcie - Grochówka z zielonego groszku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Zdjęcie - Grochówka z zielonego groszku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 250 gr zielonego groszku ( może być mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 70 gr wędzonego boczku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Pierwszy sposób:

  1. marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie około 10 mim.
  2. następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy jeszcze 5 min.
  3. w kolejnym kroku dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod
    przykryciem na wolnym ogniu 30 min.
  4. pod koniec gotowania doprawiamy zupę sola i pieprzem

Drugi sposób:

  1. marchewkę, seler, cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach oliwy około 10 min.
  2. następnie dodajemy groszek, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu 15 min.
  3. w tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na 1 łyżce oliwy aż się delikatnie zrumieni
  4. bulion z warzywami miksujemy i ponownie wlewamy do garnka, dodajemy podsmażony boczek i gotujemy jeszcze 15 min
  5. pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem

 

Zdjęcie - Grochówka z zielonego groszku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów