Zbliża się długi weekend, będzie pewnie okazja do spotkania z gośćmi zatem polecam przepis na pyszny obiad. Kotlet schabowy pod wspaniałą pierzynką przypadnie do gustu każdemu i na pewno zachwyci orginalnością. Danie jest trochę kaloryczne ale naprawdę bardzo smaczne dlatego ja swoim gościom zapowiedziałam, aby na długi weekend porzucili dietę:) Porcja jest całkiem spora dlatego zmniejszyłam ją do naszych potrzeb.
Źródło
Składniki:
-
1 kg schabu bez kości
-
3 jajka
-
10 dag ostrego żółtego sera
-
pół szklanki bułki tartej
-
2 cebule (20 dag)
-
po pół szklanki keczupu i majonezu
-
pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry
-
sól, pieprz
Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu od smażenia kotletów, oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulową i posypać serem. Na wierzchu położyć po 1 łyżeczce keczupu i majonezu, następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni.
Smacznego:).