Schab po kowalsku

Schab po  kowalsku

Zbliża się długi weekend, będzie pewnie  okazja do spotkania z gośćmi zatem polecam przepis na pyszny obiad. Kotlet schabowy pod wspaniałą pierzynką przypadnie do gustu każdemu i na pewno zachwyci orginalnością. Danie jest trochę kaloryczne ale naprawdę bardzo smaczne dlatego ja swoim gościom zapowiedziałam, aby na długi weekend porzucili dietę:) Porcja jest całkiem spora dlatego zmniejszyłam  ją do naszych potrzeb.

Zdjęcie - Schab po  kowalsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 cebule (20 dag)
  • po pół szklanki keczupu i majonezu
  • pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry
  • sól, pieprz
  Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu od smażenia kotletów, oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulową i posypać serem. Na wierzchu położyć po 1 łyżeczce keczupu i majonezu, następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni.   Smacznego:).

Kategorie przepisów