Jogurtowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Jogurtowe ciasto drożdżowe z truskawkami i  kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami  w sezonie musi pojawić się przynajmniej raz. Ponieważ podstawowy przepis na blogu już mam tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców.

Zdjęcie - Jogurtowe ciasto drożdżowe z truskawkami i  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 80 ml mleka
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 50 g jogurtu
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g cukru  + cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g masła, roztopionego
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka drożdży instant  (można zastąpić świeżymi)

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła

Masło rozpuścić na patelni z cukrem dodać mąkę, przemieszać, odstawić do wystygnięcia.

Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, Ciasto przełożyć do formy, ułożyć truskawki, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów