Jogurtowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami w sezonie musi pojawić się przynajmniej raz. Ponieważ podstawowy przepis na blogu już mam tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców.
Składniki:
- 80 ml mleka
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 50 g jogurtu
- 2 szklanki truskawek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 20 g cukru + cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g masła, roztopionego
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka drożdży instant (można zastąpić świeżymi)
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki
- 30 g cukru
- 40 g roztopionego masła
Masło rozpuścić na patelni z cukrem dodać mąkę, przemieszać, odstawić do wystygnięcia.
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, Ciasto przełożyć do formy, ułożyć truskawki, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut.
Smacznego:)