Kalabryjska sałatka chlebowa

Kalabryjska sałatka  chlebowa

Zdjęcie - Kalabryjska sałatka  chlebowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 Zdjęcie - Kalabryjska sałatka  chlebowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To sałatka z resztek - głównie resztek chleba z dodatkiem cebuli i pomidorów.

W sporej misce wymieszałam czerwony ocet winny z oliwą oraz solą i pieprzą, a także rozgniecionym czosnkiem. Dodałam cebuli pokrojonej w bardzo cienkie "piórka".

Chleb pokroiłam w spora kostkę i podpiekłam w piekarniku na złoto.

Do sosu dodałam pomidorów (najlepsze są koktajlowe - przecięte na pół, ale może być też duży pomidor pokrojony w sporą kostkę) - wymieszałam, dodałam liści bazylii (użyłam zwykłej zielonej i fioletowej - bardzo aromatycznej) grubo posiekanych albo porwanych.

Na koniec dodałam chleba - wymieszałam i gotowa kolacja :-)

W przepisie jest jeszcze papryka - zwykła i ostra papryczka, ale ja nie dodałam.

Przepis pochodzi z książki "Cooking with Italian Grandmothers" - Jessica Theroux

Kategorie przepisów