Maślane ciasto z rabarbarem

Maślane ciasto z rabarbarem

To ciasto upiekłam w sobotnie popołudnie i tak mi zasmakowało, że nawet na FB zdradziłam, ile porcji od razu zjadłam :) Wilgotne, maślane w smaku, naprawdę pyszne! Na wierzchu ułożyłam lekko podduszony na maśle rabarbar, ale truskawki, wiśnie albo brzoskwinie też świetnie by tu pasowały.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Maślane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maślane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślane ciasto z rabarbarem

Agata, 4 czerwca 2012

Zdjęcie - Maślane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1cm talarki. Podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem brązowego cukru. Ostudź.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmieszaj maślankę, jajko i ekstrakt waniliowy. Do masła dodawaj na przemian mąkę i maślankę. Dokładnie wymieszaj, niezbyt jednak długo. Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki (ok. 25 cm średnicy), na wierzchu ułóż rabarbar, piecz w 180 oC ok. 35 minut. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem.

Kategorie przepisów