Maślane ciasto z rabarbarem
To ciasto upiekłam w sobotnie popołudnie i tak mi zasmakowało, że nawet na FB zdradziłam, ile porcji od razu zjadłam :) Wilgotne, maślane w smaku, naprawdę pyszne! Na wierzchu ułożyłam lekko podduszony na maśle rabarbar, ale truskawki, wiśnie albo brzoskwinie też świetnie by tu pasowały.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Maślane ciasto z rabarbarem Składniki
- rabarbar - 250 g
- brązowy cukier - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- maślanka - 1/2 szklanki
- masło - 100 g
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1cm talarki. Podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem brązowego cukru. Ostudź.
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmieszaj maślankę, jajko i ekstrakt waniliowy. Do masła dodawaj na przemian mąkę i maślankę. Dokładnie wymieszaj, niezbyt jednak długo. Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki (ok. 25 cm średnicy), na wierzchu ułóż rabarbar, piecz w 180 oC ok. 35 minut. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem.