Sernik kalifornijski
Trochę pracochłonny i bardzo słodki, ale tak pyszny, że znika ze stołu w okamgnieniu:) Przepis pochodzi z książki "Nowe przepisy s. Anastazji" wyd.WAM. Bardzo polecam!
Sernik kalifornijski
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina amoniaku
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę z margarynę posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i szybko zarobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
- 1kg zmielonego sera
- 1 kostka margaryny
- 30 dag cukru
- 8 jajek
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń. z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.
Kruszonka:
- 18 dag masła
- 25 dag mąki pszennej
- 13 dag cukru
Wyrobić szybko opuszkami palców kruszonkę, wsypać ją foliowego woreczka i schłodzić (najlepiej w zamrażalniku).
dodatkowe składniki:
- ok. 5 dag pokruszonych płatków migdałowych
- 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
- 75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę
Spód brytfanki wyłożyć kruchym ciastem - posypać cynamonem wymieszanym z płatkami migdałowymi, na to połowa porcji śliwek, wreszcie masa serowa i reszta śliwek. Piec ok. 60-70 minut w temp. 170 st.C. Na 30 min przed końcem pieczenia posypać kruszonką.
Smacznego:-)