Sernik kalifornijski

Sernik  kalifornijski

Trochę pracochłonny i bardzo słodki, ale tak pyszny, że znika ze stołu w okamgnieniu:) Przepis pochodzi z książki "Nowe przepisy s. Anastazji" wyd.WAM. Bardzo polecam!

Zdjęcie - Sernik  kalifornijski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik kalifornijski

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina amoniaku
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

Mąkę z margarynę posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i szybko zarobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

  • 1kg zmielonego sera
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dag cukru
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń. z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.

Kruszonka:

  • 18 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 13 dag cukru

 

Wyrobić  szybko opuszkami palców kruszonkę, wsypać ją foliowego woreczka i schłodzić (najlepiej w zamrażalniku).

dodatkowe składniki:

  • ok. 5 dag pokruszonych płatków migdałowych
  • 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę

 

Spód brytfanki wyłożyć kruchym ciastem - posypać cynamonem wymieszanym z płatkami migdałowymi, na to połowa porcji śliwek, wreszcie masa serowa i reszta śliwek. Piec ok. 60-70  minut w temp. 170  st.C. Na 30 min przed końcem pieczenia posypać kruszonką.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów