Placuszki ryżowe o delikatnym smaku, podawane z konfiturą lub posypane cukrem pudrem rozpływają się w ustach, pycha! Można je podawać jako deser lub jako danie główne, bo to są takie małe naleśniki, polecam!
W tym roku zajadam się truskawkami bez opamiętania.Nie powtórzę błędu z poprzedniego roku, kiedy nagle okazało się, że sezon truskawkowy właśnie został zakończony :)Klasyka ze śmietaną i cukrem została już przerobiona w kilku kilogramach, a dzisiaj zachciało mi się czegoś nowego, wybór padł na słynny deser typu crumble.Powiem dwa słowa: absolutnie genialne :)
A jednak brakowało czegoś, co by mnie ostatecznie przekonało o tym, że połączenie słodkiego z cierpkim i kwaśnym to mądry pomysł. Czekolada! Wiśnie + czekolada? Ktoś zna lepsze połączenie? U mnie z tego połączenia powstały czekoladowe batoniki zbożowe.
Z działki przywiozłam owoce - to już pisałam wczoraj, ale przywiozłam coś jeszcze. Pachnące oszałamiająco i przepięknie różowe płatki róży jadalnej. Nie miałam ich zbyt dużo, więc postanowiłam, że będą dodatkiem zapachowym dżemu jabłkowego. Dżem wyszedł cudowny, a delikatny aromat różany... Szkoda pisać - polecam wypróbować we własnej kuchni.
To doskonałe soczyste ciasto z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych świetnie się wpisuje w moje noworoczne postanowienie ( więcej błonnika w diecie). Jest wilgotne i mało słodkie. Aromatyczne i kwaskowate. Gdyby nie „gruboziarnista” posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić.
bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty.
Jeśli tak jak ja macie jeszcze ochotę na letnie smaki to zapraszam na pyszne, pachnące, drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami, serem oraz chrupiącą kruszonką. Pyszności! Robiłam je jeszcze przed urlopem, zatem z placka zostały tylko wspomnienia;).
Dzisiaj na osłodę dla siebie i dla Was mam coś naprawdę pysznego. Do wczoraj prezentowanej tarty potrzebowałam deseru - równie efektownego, a przy tym prostego i bez kilkugodzinnego czasu chłodzenia.
Kasza gryczana, to składnik dań kuchni polskiej od pradawnych czasów. Wytwarzana jest z jednorocznej rośliny - gryki zwyczajnej, zwanej też hreczką albo poganką.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach - dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.
...czyli lizaki nie do lizania. Czyli po prostu owsiane kule na patyku. Łatwiej je obgryźć niż oblizać. Wariacja na temat owsianych ciasteczek. Świetnie się sprawdzają jako mini prezenty świąteczne lub dodatek do prezentów.