Placuszki ryżowe
Z wczorajszego obiadu zostało mi trochę ugotowanego ryżu, poszperałam w necie i znalazłam przepis na placuszki ryżowe. Placuszki ryżowe o delikatnym smaku, podawane z konfiturą lub posypane cukrem pudrem rozpływają się w ustach, pycha! Można je podawać jako deser lub jako danie główne, bo to są takie małe naleśniki, polecam!
Składniki:
- 1 torebka ryżu (100 g)
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżeczek masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie połaczyć, następnie dodać ugotowany ryż i jajko, wszystko dokładnie wymieszać.
Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu kładąc niewielkie porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą - najlepiej swojskiej roboty :-)
Smacznego !