Migdałowe ciasto z jagodami i białą czekoladą
Każdy powód jest dobry, żeby upiec ciasto a już naprawiony piekarnik wybitnie tego wymaga. Tak więc jak tylko fachowiec wyszedł zabrałam się za ucierane ciasto z jagodami i białą czekoladą. Połączenie smaków wprost bajeczne. Polecam każdemu wielbicielowi jagód, migdałów i czekolady.
Składniki:
- 200 g masła
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 10 g zmielonych migdałów
- 2/3 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki białej czekolady
- płatki migdałów
- cukier puder
Bardzo miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka (wcześniej wyjęte z lodówki). Kiedy masa jest już dobrze ubita dodać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać jagody i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy (u mnie keksówka), wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)