Migdałowe ciasto z jagodami i białą czekoladą

Migdałowe ciasto z jagodami i białą  czekoladą

Każdy powód jest dobry, żeby upiec ciasto a już naprawiony piekarnik wybitnie tego wymaga. Tak więc jak tylko fachowiec wyszedł zabrałam się za ucierane ciasto z jagodami i białą czekoladą. Połączenie smaków wprost bajeczne. Polecam każdemu wielbicielowi jagód, migdałów i czekolady.

Zdjęcie - Migdałowe ciasto z jagodami i białą  czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 10 g zmielonych migdałów
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady
  • płatki migdałów
  • cukier puder

Bardzo miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka (wcześniej wyjęte z lodówki). Kiedy masa jest już dobrze ubita dodać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia  i delikatnie wymieszać. Dodać jagody i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy (u mnie keksówka), wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów