BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM
Kiedy dostałam przepis na te ciasteczka od koleżanki Marzeny - widziałam, że będą smaczne, nie wiedziałam że dodatkowo będą tak rewelacyjnie wyglądały.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach - dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.
Zawijaski od Marzenki - Laura SKŁADNIKI:
Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę przesiać. Żółtka rozetrzeć z drożdżami i śmietaną. Ja dodałam do tego dodatkowo 1 łyżkę cukru.
Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i w miarę szybko zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli). Dodać cukier i dalej ucierać, aż piana będzie lśniąca.
Ciasto rozwałkować na jak największą szerokość - tak aby rozwałkowany placek tworzył spory prostokąt. Rozsmarować na całej powierzchni pianę z białek. Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi. Zawinąć tak jak roladę.
Zawijaski od Marzenki - Laura
Kroić kromeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 min.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach - dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.
Zawijaski od Marzenki - Laura SKŁADNIKI:
- 25 dkg mąki
- 2 jaja
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 20 dkg - kostka mocno schłodzonego masła
- 3 dkg drożdży
- 1 szklanka cukru (ja dałam troszkę mniej)
- 1/2-3/4 szklanki maku
- 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę przesiać. Żółtka rozetrzeć z drożdżami i śmietaną. Ja dodałam do tego dodatkowo 1 łyżkę cukru.
Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i w miarę szybko zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli). Dodać cukier i dalej ucierać, aż piana będzie lśniąca.
Ciasto rozwałkować na jak największą szerokość - tak aby rozwałkowany placek tworzył spory prostokąt. Rozsmarować na całej powierzchni pianę z białek. Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi. Zawinąć tak jak roladę.
Zawijaski od Marzenki - Laura
Kroić kromeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni około 20 min.