Lubicie czekoladę, bo ja bardzo, a te muffiny są właśnie mocno czekoladowe i wilgotne z kremem również czekoladowym. Ładnie się prezentują, są idealne na poczęstunek dla gości. Polecam
Zrobienie właśnie takiego lekkiego, kolorowego tortu miałam w planach od dawna. Idealną okazją okazał się Dzień Ojca. Delikatny biszkopt, w połączeniu ze śmietankowym kremem, a do tego świeże owoce, dał rozpływający się w ustach efekt.
Wiosna i lato to czas sałatek. Wszystko świeże, soczyste, zerka na nas przyjaźnie ze straganów. A i chce się jeść lżej i łatwiej. Dzisiaj przed Wami wiosenna (chociaż w kalendarzu już lato) sałatka z jajkiem.
W tego typu ciastach lubię , kiedy na wierzchu jest kruszonka , ale pomyślałam , że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację , bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.
Syrop z kwiatów czarnego bzu robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni:). Bardzo posmakował nawet mojemu synkowi. Jest wspaniały, zarówno jako lekarstwo na gardło jak i rozcieńczony z wodą, kostkami lodu i listkami mięty dla ochłody. Wspaniała sprawa, a jak pachnie!
To chyba moje ostatnie dzieło z jagód uzbieranych w tym sezonie. Reszta powędrowała do zamrażalnika i będzie nas cieszyć swoim smakiem w zimowe dni. Tak samo zreszta jak i ta konfitura o ile nie zjemy jej wcześniej bo jest przepyszna.
Serniki nie znudzą nam się nigdy. Można je piec na tyle sposobów, z różnymi owocami i zawsze są bardzo pyszne. (...) Kremowy, waniliowy, z truskawkami i kremem zrobionym z truskawek i czekolady. Bardzo mnie kusił, po prostu musiałam go upiec:).
Lekka sałatka kalafiorowa z chrupiącym kalafiorem, którą robi się bardzo szybko i nie potrzeba zbyt wielu składników do jej przygotowania. W dodatku jest smaczna i mało kaloryczna :-) czyli bez ciężkiego majonezu, choć z majonezem też lubię ale to już inna historia :-) Polecam ...
Szkoda, że sezon na te wspaniałe owoce jest taki krótki, ale taki jego urok. W truskawkowym czasie zajadam się nimi do granic możliwości, piekę ciasta, robię przetwory.
W oryginale Jamie wykorzystuje rurki cannelloni, ja jakiś czas temu kupiłam przepiękne wielkie muszle i właśnie taki rodzaj makaronu został nadziany mieszanką kalafiora, brokuła oraz anchois. Porcja, którą zrobiłam spokojnie wystarczy na obiad dla 8 osób. Moim zdaniem świetnie się sprawdzi jako ciepłe danie na imprezę.
Trochę inna od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Bez zasmażki, koperku, pomidorów...Za to z dodatkiem czosnku, sosu worcester, (którego można dać więcej - gdy kapusta jest bardzo duża) chrupiącego wędzonego boczku i masła, a na końcu skropiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia