Tort bezowo - orzechowy

Tort bezowo - orzechowy

Zdjęcie - Tort bezowo - orzechowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca beza z pysznym kremem, który rozpływa w utach przy każdym kęsie i jest wart grzechu ...:-) Polecam.

Składniki na dwie bezy

  • 6 białek 220 g
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao

Orzechy zmielić lub utrzeć w moździerzu, odstawić. Białka ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier, gdy piana będzie już sztywna wymieszać delikatnie z orzechami i kakaem.  Na papierze do pieczenia narysować kółko i wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C  przez ok 40-50 minut aż beza będzie całkowicie sucha.

Składniki dzielę na pół i piekę bezę każdą oddzielnie.

krem

  • 300 g serka śmietankowego trzykrotnie mielonego
  • 1 żółtko
  • 150 g białej czekolady
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny

Serek utrzeć z żółtkiem i śmietaną, dodać 1 łyżkę cukru waniliowego, otartą skórkę z cytryny oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Masę przełożyć na blat bezowy i przykryć drugim - wstawić do lodówki na ok minimum kilka godzin.  Można udekorować truskawkami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Tort bezowo - orzechowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów