Tort bezowo - orzechowy
Chrupiąca beza z pysznym kremem, który rozpływa w utach przy każdym kęsie i jest wart grzechu ...:-) Polecam.
Składniki na dwie bezy
- 6 białek 220 g
- 2 szklanki cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 4 łyżki kakao
Orzechy zmielić lub utrzeć w moździerzu, odstawić. Białka ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier, gdy piana będzie już sztywna wymieszać delikatnie z orzechami i kakaem. Na papierze do pieczenia narysować kółko i wyłożyć masę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez ok 40-50 minut aż beza będzie całkowicie sucha.
Składniki dzielę na pół i piekę bezę każdą oddzielnie.
krem
- 300 g serka śmietankowego trzykrotnie mielonego
- 1 żółtko
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- otarta skórka z jednej cytryny
Serek utrzeć z żółtkiem i śmietaną, dodać 1 łyżkę cukru waniliowego, otartą skórkę z cytryny oraz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Masę przełożyć na blat bezowy i przykryć drugim - wstawić do lodówki na ok minimum kilka godzin. Można udekorować truskawkami.
Smacznego
Wydrukuj przepis