Duszona kapusta z boczkiem (wg Jamiego Olivera)
Trochę inna od tej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Bez zasmażki, koperku, pomidorów...Za to z dodatkiem czosnku, sosu worcester, (którego można dać więcej - gdy kapusta jest bardzo duża) chrupiącego wędzonego boczku i masła, a na końcu skropiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliwera "Każdy może gotować".
Duszona kapusta z boczkiem
Składniki:
- 1 główka białej, włoskiej lub młodej kapusty
2 ząbki czosnku
6 plasterków wędzonego boczku
2 łyżki sosu worcester
2 kawałki masła (2 łyżki)
1 drobiowa lub warzywna kostka bulionowa
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Zerwać wszystkie liście z główki kapusty i dokładnie je umyć. Następnie zwinąć je tak aby uzyskały kształt cygara i cienko pokroić. Można po prostu kapustę przekroić na pół i drobno poszatkować. Czosnek drobno posiekać, boczek pokroić w paski. Dużą patelnię postawić na średnim ogniu, wlać odrobinę oliwy, wrzucić boczek i mieszać przez kilka minut, aż będzie chrupiący i uzyska złocisty kolor. Dodać czosnek i wymieszać całość; kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodać sos worcester, masło i kapustę. wymieszać dobrze całość i zwiększyć ogień do dużego. Rozkruszyć kostkę bulionową w 285 ml wrzącej wody, wlać bulion na patelnię i starannie wymieszać. Przykryć i gotować 5 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 5 minut*. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem, jeśli trzeba. Tuż przed podaniem skropić oliwą z oliwą.
Smacznego!