Od dawna kusiło mnie połączenie masy jabłkowej z budyniem. Nie wiedziałam czego się spodziewać, jak to się będzie łączyć ale tak dużo osób zachwycało się tym zestawem że musiałam spróbować. Ciasto wyszło bardzo smaczne,
Strasznie zasmakowały mi kruche maślane ciasteczka, o których pisałam wcześniej. Postanowiłam zrobić z tego samego przepisu foremki babeczkowe i wypełnić je kremem. Wiem że nie jest to przepis stricte na babeczki ale i tak się sprawdził, a smak maślanych ciasteczek pozostał, a o to mi chodziło.
Tak dawno nie piekłam sernika, że prawie zapomniałam jak wspaniale może smakować. Przyzwyczaiłam się do lekkich serników na śmietanie, ten jest z dodatkiem masła więc jest trochę cięższy dlatego smakuje tak bardziej polsko i tradycyjnie. Na wierzchu ułożyłam borówki i maliny,
Kruche ciasto ze śwlikami i kruszonką jest napewno hitem jesieni prawie w każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.
Coś dla wielbicieli kwaśnych smaków - orzeźwiające ciasto jogurtowe z dodatkiem aromatycznej cytryny. Jest lekkie i dość wilgotne, konsystencją przypomina delikatny sernik. Uwaga ! Jest bardzo wciągające ;)
Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często.
Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.
Panna cotta to deser, który kiedyś mi nie wyszedł ale spróbowałam zrobić go drugi raz i smakował naprawdę wspaniale. Za pierwszym razem dałam za duzo żelatyny i był twardy jak kamień natomiast drugim razem to już niebo w gębie. Jest to mój kolejny dowód na to, że nie wolno poddawać się po pierwszym nieudanym razie.
Po ostatniej białej kiełbasie z żurawiną, rodzinka zapragnęła powtórki. Więc nie zwlekając zakupiłam w sprawdzonym źródle biała surową kiełbaskę i upiekłam.
Pyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście)
Dziś obiecany przepis na czekośliwkę. Można ją także wykorzystać do nadziewania pierniczków lub na kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.
Dziś Dzień Jabłka, na który jak co roku zaprasza Tatter. Bardzo lubimy wypieki z jabłkami, więc razem z synkiem zrobiliśmy ciacho. Nie jest to szarlotka, a ciasto maślankowe z dodatkiem jesiennych owoców - śliwek i jabłek. Bardzo smaczne, wilgotne, jednocześnie mięciutkie. Posypane pyszną kruszonką
Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama.Połączenie kakao,piany,kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;)Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.
Dzisiaj polecam pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy. Trochę jest przy nim roboty - dla mnie najgorsze jest mielenie mięsa - ale warto poświęcić jedno popołudnie albo rozłożyć sobie przygotowanie pasztetu na raty bo efekt wynagradza pracę.