PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama.Połączenie kakao,piany,kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;)Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 szt.jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g margaryny np.Kasi
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)
  • 2-3 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
  • cukier puder do posypania
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier waniliowy,żółtka,śmietanę i miękką pokrojoną na kawałki margarynę.Wszystkie składniki zagniotłam.
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do 1/4 dodałam kakao.
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.W międzyczasie wyłożyłam blachę papierem do pieczenia.Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę, i ponakłuwałam je widelcem.
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.Przepis na nie znajdziecie TU
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.Starłam je na pianę.
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.

Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Kategorie przepisów