PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama.Połączenie kakao,piany,kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;)Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 5 szt.jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g margaryny np.Kasi
- 2 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)
- 2-3 łyżki kakao
- powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
- cukier puder do posypania
Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier waniliowy,żółtka,śmietanę i miękką pokrojoną na kawałki margarynę.Wszystkie składniki zagniotłam.
Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4
Do 1/4 dodałam kakao.
Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.W międzyczasie wyłożyłam blachę papierem do pieczenia.Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę, i ponakłuwałam je widelcem.
Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.Przepis na nie znajdziecie TU
Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.
Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.
Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.Starłam je na pianę.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!