Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Kruche ciasto ze śwlikami  i kruszonką jest napewno hitem jesieni  prawie w  każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 duże żóltka
  • 1 lyżka gestej kwaśnej smietany

Składniki na nadzienie:

  • ok. 0,5 kg śliwek

Składniki na kruszonkę: 

  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć śliwki, posypać  kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy