Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Kruche ciasto ze śwlikami i kruszonką jest napewno hitem jesieni prawie w każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 duże żóltka
- 1 lyżka gestej kwaśnej smietany
Składniki na nadzienie:
- ok. 0,5 kg śliwek
Składniki na kruszonkę:
- 185g maki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masla
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)