Czekośliwka
„Dziś obiecany przepis na czekośliwkę. Można ją także wykorzystać do nadziewania pierniczków lub na kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.”
Czekośliwka
Składniki na 4 słoiczki o poj. 200ml
1kg śliwek węgierek
300g cukru
70g kakao
20ml rumu
Umyte i wydrylowane śliwki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i smażyć na małym ogniu, często mieszając, bo lubi się przypalić. Gdy masa będzie już dostatecznie gęsta dodać kakao rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody i rum. Wymieszać . Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków i zaraz zamknąć.