Pasztet drobiowo-wieprzowy

Pasztet  drobiowo-wieprzowy

 Dzisiaj polecam pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy. Trochę jest przy nim roboty -  dla mnie najgorsze jest mielenie mięsa - ale warto poświęcić jedno popołudnie albo rozłożyć sobie przygotowanie pasztetu na raty bo efekt wynagradza pracę. 

Zdjęcie - Pasztet  drobiowo-wieprzowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 20 dkg łopatki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • przyprawy

Mięso z łopatki i boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.  Wątróbkę  i cebulę pokrojoną w kostkę również przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie. Do powstałej masy dodać dwa jaja, namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem.  Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniach C.

Smacznego:)

Kategorie przepisów