Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto. Pierwszy raz gdy poczęstowała mnie nim moja koleżanka to pomyślałam , że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty.
Ogóreczki są idealne do kanapek (mój mąż zjadł już 2 słoiki...), bardzo ostre! Jeśli wolicie coś mniej ostrego, a bardziej kwaśnego, zmieńcie proporcje: mniej chilli, więcej octu!
Jak wcześniej wspominałam kilka ostatnich dni spędziliśmy na wsi co było pierwszą w tym roku okazją do grillowania. Pogoda dopisała niesamowicie więc nie marnowaliśmy ani chwili i grillowaliśmy codziennie. Zwycięskim okazał się obiad złożony z kilku prostych składników, które przepysznie się uzupełniały tworząc perfekcyjny zestaw grillowy, który szczerze wam polecam!
Od tygodnia siedzę w kuchni, robiąc przetwory na zimę: ogórki, fasolka, owoce... Gruszki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa - jedliśmy je same, robiliśmy z nich kompoty. Ja ich smak troszkę "ulepszyłam" o laskę wanilii - dzięki temu świetnie się nadają do zimowych deserów.
To cannelloni jest delikatne, sycące, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu a do tego nie wymaga brudzenia prawie żadnej ilości naczyń. Polecam zagonionym.
Aromatyczne pieczarki które rozpływają się w ustach, to doskonały dodatek do grilla i nie tylko... nadzienie z cukinii, sera z niebieską pleśnią i szynki polecam...
Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu. Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową - zapach i smak - niesamowite.
Taką fasolkę pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła z niej w zimie surówki, dodając cebulę, sól, pieprz i trochę oleju... czasami chyba trochę kiszonego ogórka... Możecie sobie wymyślić własne wariacje fasolkowej, zimowej surówki, mając za podkład tak przygotowaną fasolkę ;)
Lasagne z gęstym sosem pomidorowo - mięsnym z warzywami i na boczku. Krótko mówiąc, z sosem bolognese. Warstwy mięsa i makaronu przedzielone zostały białym sosem śmietanowo -serowym. Pyszne
Dzisiaj mam dla Was szybką i bardzo smaczną propozycję. Pijacie czasem cappuccino? A w domu, takie z paczki? Ja tak. Choć niezbyt często. Przeszkadza mi ten lekko chemiczny posmak - niby nic, a jednak. Swoją drogą, to chyba przez to, że nauczyłam się jeść domowo, i mi teraz te wszystkie polepszacze przeszkadzają (kiedyś nie zwracałam na nie uwagi zupełnie). Poza tym nie przepadam za zbyt słodkimi słodkościami (choć za kawałek dobrej bezy dałabym się pokroić...), więc kiedy znalazłam na Kuchennych fascynacjach domowe cappuccino, nie mogłam się oprzeć samodzielnemu przygotowaniu mieszanki.
W tym roku na działce zebraliśmy około 17 kg fasolki szparagowej. Wiem, bo ważyłam każdą reklamówkę ;) Co robić z taką ilością? Część oczywiście jedliśmy na bieżąco. Jakieś 8 kg zostało zamrożone na zimę, aby w czasie, gdy świeżych warzyw brak, móc sobie zajadać fasolkę z bułką tartą. A część? To jeden z pomysłów... Przepis mojej mamy.