Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie serowym

 Ostatnio bardziej z powodu obrotu spraw niż z wyboru przerzucam się na dania ekspresowe. Ku mojej rozpaczy myślałam, że oznacza to dania nudne, przygotowane w 90% z gotowych produktów lub odgrzewane. Jednak nie jest tak tragicznie, troszkę inwencji, samozaparcia z małą dawką dobrych chęci sprawia, że w 30-40minut możemy wyczarować bardzo smaczny obiad. To cannelloni jest delikatne, sycące, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu a do tego nie wymaga brudzenia prawie żadnej ilości naczyń. Polecam zagonionym.

Zdjęcie - Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30-40min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 20dag mięsa mielonego drobiowego
  • 6 rurek cannelloni
  • Kilka różyczek brokuła ok. 2 garści
  • Sól
  • Pieprz
  • Ząbek czosnku
  • ½ kostki serka topionego np. ementaler
  • 4 plastry sera z niebieską pleśnią
  • Garść tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Brokuł gotujemy, jeżeli użyjemy te mrożone już uprzedniu ugotowane to przyśpieszy cały proceder.

2. W misce mieszamy surowe mięso z brokułami, solą i pieprzem, i posiekanym ząbkiem czosnku.

3. Rulki cannelloni nadziewamy tak przygotowanym farszem.

4. Układamy na naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewamy do 225st.

5. Do garnka o grubym dnie wlewamy gorącą wodę i wrzucamy serki. Gotujemy aż do ich niecałkowitego rozpuszczenia. Pod koniec w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Doprawiamy go solą i pieprzem.

6. Rurki makaronu zalewamy obficie sosem.

Zdjęcie - Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 25min pod przykryciem.

Zdjęcie - Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Karczochy confit. Włochy zamknięte w słoiku…

Karczochy confit. Włochy zamkn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze