Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie serowym

 Ostatnio bardziej z powodu obrotu spraw niż z wyboru przerzucam się na dania ekspresowe. Ku mojej rozpaczy myślałam, że oznacza to dania nudne, przygotowane w 90% z gotowych produktów lub odgrzewane. Jednak nie jest tak tragicznie, troszkę inwencji, samozaparcia z małą dawką dobrych chęci sprawia, że w 30-40minut możemy wyczarować bardzo smaczny obiad. To cannelloni jest delikatne, sycące, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu a do tego nie wymaga brudzenia prawie żadnej ilości naczyń. Polecam zagonionym.

Zdjęcie - Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30-40min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 20dag mięsa mielonego drobiowego
  • 6 rurek cannelloni
  • Kilka różyczek brokuła ok. 2 garści
  • Sól
  • Pieprz
  • Ząbek czosnku
  • ½ kostki serka topionego np. ementaler
  • 4 plastry sera z niebieską pleśnią
  • Garść tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Brokuł gotujemy, jeżeli użyjemy te mrożone już uprzedniu ugotowane to przyśpieszy cały proceder.

2. W misce mieszamy surowe mięso z brokułami, solą i pieprzem, i posiekanym ząbkiem czosnku.

3. Rulki cannelloni nadziewamy tak przygotowanym farszem.

4. Układamy na naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewamy do 225st.

5. Do garnka o grubym dnie wlewamy gorącą wodę i wrzucamy serki. Gotujemy aż do ich niecałkowitego rozpuszczenia. Pod koniec w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Doprawiamy go solą i pieprzem.

6. Rurki makaronu zalewamy obficie sosem.

Zdjęcie - Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 25min pod przykryciem.

Zdjęcie - Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie  serowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami

Barszcz czerwony z ziemniakami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia
1

Szarlotka z budyniem w słoiku…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti bolognese (Ragù)
2

Spaghetti bolognese (Ragù)

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czosnkowe grissini
2

Czosnkowe grissini

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Bakłażany à la parmigiana
1

Bakłażany à la parmigiana

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty