Cannelloni z nadzieniem mięsno brokułowym w sosie serowym
Ostatnio bardziej z powodu obrotu spraw niż z wyboru przerzucam się na dania ekspresowe. Ku mojej rozpaczy myślałam, że oznacza to dania nudne, przygotowane w 90% z gotowych produktów lub odgrzewane. Jednak nie jest tak tragicznie, troszkę inwencji, samozaparcia z małą dawką dobrych chęci sprawia, że w 30-40minut możemy wyczarować bardzo smaczny obiad. To cannelloni jest delikatne, sycące, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu a do tego nie wymaga brudzenia prawie żadnej ilości naczyń. Polecam zagonionym.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30-40min
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 20dag mięsa mielonego drobiowego
- 6 rurek cannelloni
- Kilka różyczek brokuła ok. 2 garści
- Sól
- Pieprz
- Ząbek czosnku
- ½ kostki serka topionego np. ementaler
- 4 plastry sera z niebieską pleśnią
- Garść tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka mąki
- 200ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Brokuł gotujemy, jeżeli użyjemy te mrożone już uprzedniu ugotowane to przyśpieszy cały proceder.
2. W misce mieszamy surowe mięso z brokułami, solą i pieprzem, i posiekanym ząbkiem czosnku.
3. Rulki cannelloni nadziewamy tak przygotowanym farszem.
4. Układamy na naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewamy do 225st.
5. Do garnka o grubym dnie wlewamy gorącą wodę i wrzucamy serki. Gotujemy aż do ich niecałkowitego rozpuszczenia. Pod koniec w odrobinie zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Doprawiamy go solą i pieprzem.
6. Rurki makaronu zalewamy obficie sosem.
7. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 25min pod przykryciem.
Smacznego!