Fasolka w zalewie z czosnkiem
Taką fasolkę pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła z niej w zimie surówki, dodając cebulę, sól, pieprz i trochę oleju... czasami chyba trochę kiszonego ogórka... Możecie sobie wymyślić własne wariacje fasolkowej, zimowej surówki, mając za podkład tak przygotowaną fasolkę ;)
Fasolka w zalewie z czosnkiem
Na około 6 półlitrowych słoików.
- 3 kg żółtej fasolki szparagowej
- główka czosnku
- 2 litry wody (na zalewę)
- 2 czubate łyżki soli (na zalewę)
- cząber lub gotowa mieszanka ziół do dań z fasoli
- opcjonalnie świeża, czerwona papryka lub papryczka chilli (chilli zmieni smak fasolki na ostry, zwykła po prostu urozmaici danie kolorem)
Fasolkę wymyć, odciąć końcówki. Blanszować we wrzącej wodzie przez 10 minut. Wyjąć i zahartować.
Do słoików powkładać po 2 przecięte ząbki czosnku i pokrojoną w kosteczkę paprykę lub papryczkę. Następnie powkładać fasolkę.
Z wody, soli i cząbru (lub mieszanki ziół - około 1 płaskiej łyżki) przygotować zalewę. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach, zakręcić wieczka. Pasteryzować jeszcze około 5 minut.