Lasagne wg J. Olivera
Lasagne z gęstym sosem pomidorowo - mięsnym z warzywami i na boczku. Krótko mówiąc, z sosem bolognese. Warstwy mięsa i makaronu przedzielone zostały białym sosem śmietanowo -serowym. Pyszne, choć, krojone od razu po upieczeniu strasznie nieapetyczne!
/źródło: "Każdy może gotować" Jamie Oliver/
Lasagne
Sos bolognese
- 2 plasterki wędzonego boczku, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- oliwa
- 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
- 500g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub (lepiej) wołowo-wieprzowego
- 2 x 400-gramowe puszki krojonych pomidorów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- mały pęczek świeżej bazylii
- 50g sera parmezan
Lasagne
- 250g suszonych płatów lasagne
- 1 x 500-mililitrowy pojemniczek creme fraiche lub kwaśnej śmietany
- 100g sera parmezan
- 1 duży, dojrzały pomidor
Przygotowanie sosu
Pokrój drobno boczek. Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera - nie przejmuj się techniką, po prostu posiekaj składniki na bardzo drobne kawałeczki. Postaw sporej wielkości patelnię o wysokich ściankach na ogniu między średnim a dużym. wlej trochę oliwy, wrzuć pokrojony boczek, oregano oraz smaż i mieszaj, aż boczek nabierze lekko złocistego odcienia. Na patelnię wrzuć warzywa i smaż ok. 7 minut, mieszając pół minuty, aż zmiękną i nabiorą koloru. Dodaj mięso i pomidory i wymieszaj. Napełnij wodą obie puste puszki i wlej zawartość na patelnię. wsyp sporą szczyptę soli i pieprzu. zerwij listki bazylii i włóż do lodówki na później. Posiekaj drobno łodyżki bazylii i wrzuć na patelnię. Doprowadź do wrzenia. zmniejsz gaz do małego i gotuj pod przykryciem 45 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł do dna patelni.
Wykończenie sosu
Rozgrzej piekarnik, ustawiając na 190 st.C lub gazowy na poziom 5. zdejmij z osgbnia naczynie z sosem. zetrzyj drobno parmezan i czwartą jego część dodaj do sosu. Poszarp większe listki bazylii i dodaj do sosu, a mniejsze odłoż na bok. spróbuj sos i dopraw odrobiną soli i pieprzu, jeśli uznasz to za konieczne. zagotuj wódę w garnku z odrobiną soli i kilkoma kroplami oliwy, po czym blanszuj w niej płaty lasagne (aby nieco zmiękły) 2-4 minuty. Odcedź płaty w durszlaku i ostrożnie osusz je papierowym ręcznikiem, usuwając nadmiar wody.
Przygotowanie lasagne
Przełoż łyżką trzecią cząść sosu bolognese na dno ceramicznego naczynia żaroodpornego. Następnie ułoż warst makaronu. Nałoż1/3 creme fraiche lub śmietany i wygładź tak, aby przykryła dokładnie płaty lasagne. Posyp sporą szczyptą soli i pieprzu oraz czwartą częścią startego parmezanu. Ułóż jeszcze dwie takie same warstwy, tak aby na górze znalazła się creme fraiche lub śmietana i reszta sera parmezan. Na wierzchu ułóż kilka plasterków pomidora, a całość posyp małymi listkami bazylii i skrop oliwą.
Przykryj folią, umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 35 minut, aż lasagne zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru.
Podawaj z sałatą i niech każdy nakłada sobie według uznania.
Smacznego!