Niezbyt duże , niezbyt grube ciasto i takie dobre , że znika w mgnieniu oka. Sam spód ogólnie mógłby być trochę bardziej wilgotny , ale w połączeniu z grubą warstwą soczystego ananasa , wymieszanego z orzechami , brązowym cukrem i przypieczonego tworzy całkiem zgraną parę ;-)
No tak , Polska śniegiem zasypana , a ja wyskakuję tutaj z jagodami. Jednak użyłam jagód ze słoiczka , a nie świeżych , jak podaje przepis , czyli zrobiłam wersję bardziej zimową ;-) Plecionka wyszła oczywiście pyszna
Dzisiaj polecam pyszne ciasto z kolekcji Wypieki ze smakiem. Lekki biszkopt z jeszcze lżejszą pianką i wiśniami w środku. Jest przepyszne a robi się go błyskawicznie więc bardzo polecam.
Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...
Przepis na to ciasto miałam zanotowany już dawno, ale jakoś nigdy nie mogłam zabrać się za jego pieczenie. Ostatnio wreszcie mi się udało i upiekłam, ale ciasto chyba ma pecha, bo akurat trafiło na moment, kiedy mieliśmy rozmaite przeboje zdrowotno-szpitalne i musiałam odwołać zaplanowanych gości.
To już ostatnie z moich dań świątecznych, które musiało trochę poczekać na swoją kolejkę na blogu. Czego też nie ma w tym cieście! Jest i czekolada, i marcepan, orzechy i śliwki. Smakuje dobrze, choć jak dla mnie, mogłoby być odrobinę bardziej wilgotne.
Ucierane ciasto z migdałami na cieniutkim kruchym spodzie , a pomiędzy nimi dżem malinowy. Wierzch można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi - w moim przypadku były to zmielone migdały. Wypiek całkiem prosty do zrobienia i bardzo smaczny.
Czasami mam ochotę na zwyczajne, mało wyszukane ciasto. Nie ma tu niezwykłych składników, raczej takie, co zawsze są w domu i można z nich wyczarować ciasto w każdej chwili, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Ciasto jest bardzo dobre i szczerze je polecam.
Szukałam ciasta, do którego mogłabym wykorzystać resztę mandarynek (nieco już suchych) i tak trafiłam na ten przepis u Edysi. Powstała rewelacyjna babka o wspaniałym smaku i aromacie. Wilgotna, mięciutka, dla mnie idealna. Nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Super, polecam! Życzę miłej, słonecznej niedzieli:)
Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka w proszku posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej.
Pieczone mięsa doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Pieczona szynka, którą dzisiaj proponuję to uniwersalna potrawa ponieważ podana z sosem cebulowym będzie smacznym daniem obiadowym natomiast podana na zimno z ogórkiem kiszonym, chrzanem, ćwikłą lub żurawiną będzie dobrą przekąską na wielkanocnym stole lub na imprezie z przyjaciółmi. I najważniejsza sprawa to taka, że można wszystko przygotować dzień wcześniej bez stresu i zamieszania.
Przepis na ten tort znalazłam w czerwcowym numerze Soli i Pieprzu ale trochę go zmodyfikowałam. Wyszły mi 3 warstwy bo jak zwykle biszkopt urósł za wysoki, nasączyłam go nalewką waniliową i truskawki na wierzchu posmarowałam gęstniejącą galaretką czyli czymś w rodzaju glazury. Tort jest typowo letni czyli leciutki, niezbyt słodki no i z owocami. W sam raz na otwarcie sezonu truskawkowego.