Ciasto karaibskie
To już ostatnie z moich dań świątecznych, które musiało trochę poczekać na swoją kolejkę na blogu. Czego też nie ma w tym cieście! Jest i czekolada, i marcepan, orzechy i śliwki. Smakuje dobrze, choć jak dla mnie, mogłoby być odrobinę bardziej wilgotne.
Składniki:
Ciasto ciemne:
200 g masła
250 g cukru
4-5 jajek (zależnie od wielkości)
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
100 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki rumu
50-70 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto jasne:
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50-70 g masy marcepanowej
Wierzch:
500 g śliwek plus cukier do posypania i bułka tarta
15 dag mąki
7,5 dag cukru + cukier waniliowy
7,5 dag masła
Z mąki, cukru i masła zrób kruszonkę, odstaw ją na jakiś czas do lodówki. Rozmroź śliwki, jeżeli korzystasz z mrożonych, odlej sok, a śliwki posyp cukrem.
Ciasto ciemne: utrzyj masło z cukrem. Ciągle ucierając, dodawaj roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz po jednym jajku. Następnie po łyżce dodawaj przesianą mąkę z proszkiem, kakao i cynamon. Zmielone orzechy wymieszaj z rumem, dodaj do ciasta i dobrze wymieszaj.
Ciasto jasne: sposób wykonania jest podobny. Na końcu dodaj pokruszony na małe kawałki marcepan, dokładnie wymieszaj.
Na blachę wylej ciemne ciasto, następnie rękawem cukierniczym nakładaj ciasto jasne, tworząc dowolne wzory. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Następnie wyjmij ciasto. Śliwki zanurzaj delikatnie w bułce tartej, a następnie wciskaj w ciasto. Posyp wszystko kruszonką i dopiekaj jeszcze przez około 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku.