Stefanka

Stefanka

 

 

 

Zdjęcie - Stefanka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki:

2 paczki po 350g herbatników Petit Beurre

1 krem śmietankowy

1/2 kostki masła

kakao

mleko

1/2 aromatu śmietankowego

kandyzowane czereśnie


składniki na polewę:

1/2 margaryny

1/2 szklanki cukru

4 łyżki kakao

odrobina wody

Wszystkie składniki wrzucić do garnczka i lekko podgrzewać stale mieszając. Gdy masa będzie klarowna odstawić do przestudzenia.


Mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki. Krem zrobić w/g opisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję do gotowego kremu 1/2 kostki masła. Gdy krem będzie puszysty, dodać 1/2 aromatu śmietankowego i wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i do jednej dodać sporą ilość kakao (mniej więcej 2 stołowe łyżki).

Herbatniki maczać w ciepłym mleku, układać na płaskim naczyniu warstwami, czyli:

- herbatniki

- krem

- herbatniki

- krem

aż do wyczerpania składników. Resztą kremu posmarować "stefanię" i polać przestudzoną polewą czekoladową. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Podawać z bitą śmietaną i kandyzowaną czereśnią


 

Zdjęcie - Stefanka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Kategorie przepisów