Stefanka
składniki:
2 paczki po 350g herbatników Petit Beurre
1 krem śmietankowy
1/2 kostki masła
kakao
mleko
1/2 aromatu śmietankowego
kandyzowane czereśnie
składniki na polewę:
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
odrobina wody
Wszystkie składniki wrzucić do garnczka i lekko podgrzewać stale mieszając. Gdy masa będzie klarowna odstawić do przestudzenia.
Mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki. Krem zrobić w/g opisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję do gotowego kremu 1/2 kostki masła. Gdy krem będzie puszysty, dodać 1/2 aromatu śmietankowego i wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i do jednej dodać sporą ilość kakao (mniej więcej 2 stołowe łyżki).
Herbatniki maczać w ciepłym mleku, układać na płaskim naczyniu warstwami, czyli:
- herbatniki
- krem
- herbatniki
- krem
aż do wyczerpania składników. Resztą kremu posmarować "stefanię" i polać przestudzoną polewą czekoladową. Włożyć do lodówki na 3 godziny. Podawać z bitą śmietaną i kandyzowaną czereśnią