"Sernik" z pieczoną śmietaną
Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...
/źródło: "Chwila dla Ciebie"/
"Sernik" z pieczoną śmietaną
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao (u mnie z małym "czubem")
- kostka margaryny
- szklanka cukru (u mnie niepełna)
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
Masa:
- 4 białka
- szczypta soli
- szklanka cukru ( u mnie niepełna)
- budyń śmietankowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany 18 %
- 10 dag wiórków kokosowych
Mękę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, kakao. Wymieszać, a następnie dorzucić zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Przesiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami, aż do utworzenia się kruszonki, którą należy podzielić na dwie części i każdą przesypać do osobnego woreczka foliowego. Schładzamy w zamrażarce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. W drugiej misce miksujemy śmietane, wiórki, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek. Robimy to delikatnie, ale dokładnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 - 180 st. C.
Połowę ciasta ścieramy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Na to wykładamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny.
Smacznego!