"Sernik" z pieczoną śmietaną

"Sernik" z pieczoną  śmietaną

Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...

Zdjęcie - "Sernik" z pieczoną  śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Chwila dla Ciebie"/

"Sernik" z pieczoną śmietaną

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao (u mnie z małym "czubem")
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru (u mnie niepełna)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru waniliowego

Masa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru ( u mnie niepełna)
  • budyń śmietankowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietany 18 %
  • 10 dag wiórków kokosowych

 

Mękę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, kakao. Wymieszać, a następnie dorzucić zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Przesiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami, aż do utworzenia się kruszonki, którą należy podzielić na dwie części i każdą przesypać do osobnego woreczka foliowego. Schładzamy w zamrażarce.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. W drugiej misce miksujemy śmietane, wiórki, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek. Robimy to delikatnie, ale dokładnie.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 - 180 st. C.

Połowę ciasta ścieramy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Na to wykładamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny.

Zdjęcie - "Sernik" z pieczoną  śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów