"Sernik" z pieczoną śmietaną
            Mocno kokosowy, niesamowicie śmietankowy i z bardzo chrupiącą kruszonką... sernik bez sera. Nikt nie chciał uwierzyć, że jest zrobiony tylko ze śmietany, bez ani odrobiny twarogu...

/źródło: "Chwila dla Ciebie"/
"Sernik" z pieczoną śmietaną
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
 - 2 łyżki kakao (u mnie z małym "czubem")
 - kostka margaryny
 - szklanka cukru (u mnie niepełna)
 - 4 żółtka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - łyżka cukru waniliowego
 
Masa:
- 4 białka
 - szczypta soli
 - szklanka cukru ( u mnie niepełna)
 - budyń śmietankowy
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - 400 ml śmietany 18 %
 - 10 dag wiórków kokosowych
 
Mękę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, kakao. Wymieszać, a następnie dorzucić zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Przesiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami, aż do utworzenia się kruszonki, którą należy podzielić na dwie części i każdą przesypać do osobnego woreczka foliowego. Schładzamy w zamrażarce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. W drugiej misce miksujemy śmietane, wiórki, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek. Robimy to delikatnie, ale dokładnie.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 - 180 st. C.
Połowę ciasta ścieramy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Na to wykładamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny.

Smacznego!