Szklankę pszenicy trzeba namoczyć na kilka godzin a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić bardzo dokładnie na sitku, a najlepiej zostawić na noc. Pszenica musi być sucha i sypka.
Zrobiłam dziś ciasto na pierniczki. Według przepisu powinno leżakować ok. 5 tygodni, więc to już najwyższy czas.Przyprawy pachniały w całym domu. Użyłam gotowej mieszanki oraz świeżo zmielonych goździków i cynamonu, do tego imbir i gałka muszkatołowa.
Zwykle na święta korzystam z wypróbowanych przepisów , żeby nie było przykrej niespodzianki , jednak tym razem zaufałam Alinerce i upiekłam sernik według jej receptury. Nie zawiodłam się , a co więcej , przepis dodałam na listę swoich ulubionych - polecam :-)
Paluszki surimi rozmrozić, posypać solą i pieprzem do smaku. Jajko rozbić widelcem, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Paluszki obtoczyć w cieście a następnie w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru.
To ciasto jest nie lada wyzwaniem dla łasuchów - mocno czekoladowe , słodkie i sycące. Próbowałam trochę zmniejszyć ilość cukru , ale za bardzo nie dało się , no bo jak inaczej zrobić dobrą masę typu "toffi" ? ;-)
Najlepsza na Strogonov jest polędwica wołowa, ale jest też bardzo droga.Można zrobić go z tzw. fałszywej polędwicy, czyli ligawy, albo z kawałka wołowiny na zrazy.