Przekładaniec czekoladowo-orzechowy "Żółw"

To ciasto jest nie lada wyzwaniem dla łasuchów - mocno czekoladowe , słodkie i sycące. Próbowałam trochę zmniejszyć ilość cukru , ale za bardzo nie dało się , no bo jak inaczej zrobić dobrą masę typu "toffi" ? ;-) A masa do tego ciasta jest właśnie bardzo podobna , tyle , że zawiera jeszcze dodatkowo orzechy.
A właśnie... orzechy , uwielbiam je , więc nie mogłam nie skorzystać z okazji , by przyłączyć się do świętowania "Orzechowego weekendu" :-) Co prawda moje ciasto zostało zdominowane przez czekoladę , ale orzechów także jest w nim dość dużo ;-) Nie wiem , czy dopatrzycie się tu czegokolwiek , co przypominałoby żółwia , ale przepis był bez zdjęcia i nie zawierał żadnych dodatkowych wskazówek ponad te , które umieściłam w recepturze poniżej. A zatem nie pytajcie mnie skąd taka nazwa , bo nie mam pojęcia ;-)


CIASTO:
- 1 łyżeczka sody
- 2,5 szkl. mąki tortowej
- 22 dag czekolady w proszku (dałam zwykłą czekoladę)
- 1/2 szkl. wrzącej wody (nie dodawałam)
- 25 dag masła
- 2 szkl. cukru (dałam 1,5 szkl.)
- 4 jajka (białka oddzielnie ubić)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szkl. gęstej śmietany
- szczypta soli

Przesiać razem mąkę , sodę i sól. Czekoladę w proszku rozpuścić w gorącej wodzie (zwykłą rozpuścić na parze lub w mikrofalówce , nie dodawać wody). Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać rozpuszczoną (nie gorącą) czekoladę oraz mąkę i śmietanę stopniowo po 1/3 porcji. Ubić białka na sztywno , połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Lekko wysmarować masłem 3 okrągłe (o średnicy ok.20 cm) formy do pieczenia , wyłożyć ciasto i piec 35-40 minut w temp 180 st.C. (ja piekłam każdy placek osobno , a żeby ciasto nie musiało czekać zbyt długo upiekłam jeden placek z 1/3 porcji,a drugi z 2/3 , potem przekroiłam ten drugi na połowę). Przed wyjęciem z foremek ciasto studzić 10 minut.

MASA ORZECHOWA:
- 1,25 szkl. brązowego cukru (dałam 1 szkl.)
- 1/2 szkl. białego cukru
- 2/3 szkl. miodu (dałam ok.1/2 szkl.)
- 8 dag masła
- 1 szkl. mleka skondensowanego (dałam słodzone , ale nie było to zaznaczone)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szkl. orzechów włoskich w kawałkach

Zmieszać cukier z miodem , podgrzać w garnku z grubym dnem i zagotować ciągle mieszając. Dodać masło , mleko , cukier waniliowy i orzechy , wymieszać. Ponownie zagotować nie przerywając mieszania. Gorącą masę wylać na każdy z trzech placków i ułożyć je jeden na drugim.

POLEWA:
- 22 dag półsłodkiej czekolady
- 1/2 kostki masła

Czekoladę rozpuścić na parze , dodać masło , dokładnie wymieszać i polać wierzch ciasta.

Przepisy z tych kategorii

Tort  brownie z kremem orzechowo-sezamkowym
2

Tort brownie z kremem orzecho…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bezglutenowe brownie z sezamem i masłem orzechowym

Bezglutenowe brownie z sezamem…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Brownie z masłem orzechowym i sezamem
1

Brownie z masłem orzechowym i…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Brownies z migdałami i pistacjami
1

Brownies z migdałami i pistacj…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ciasto z  nutellą
4

Ciasto z nutellą

upl upl
Niebo w gębie

Chrupkie pieczywo z kurkami i serem pleśniowym

Chrupkie pieczywo z kurkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowa tarta na orkiszowym spodzie. Tak smakuje deszczowa niedziela

Pomidorowa tarta na orkiszowym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łatwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z gorzką czek…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film - Smakowite Dania
1

Muffinki kokosowe z białą czek…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pełnoziarniste babeczki z cukinią

Pełnoziarniste babeczki z cuki…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasteczka owsiane – najlepsze

Ciasteczka owsiane – najlepsze

napiecyku napiecyku
napiecyku