Tort Rubli

Tort Rubli

Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się ze mną forumowa koleżanka Anais.

Potrzebujemy:

3 jaja
150 g cukru (ja następnym razem dam trochę mniej)
skórka starta z połowy cytryny (lub pomarańczy)
łyżka alkoholu (wódka, spirytus, może być też rum)
150 g zmielonych orzechów laskowych (ja zrobiłam z włoskimi ale mogą być też migdały)
150 g surowej marchwi (startej na najdrobniejszej tarce)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
do dekoracji: lukier biały, płatki migdałowe

Żółtka należy oddzielić od białek i ubić je (żółtka) z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać skórkę z cytryny, alkohol i orzechy, wymieszać dokładnie. Następnie dodać startą marchew i mąkę ziemniaczaną. Na koniec należy dodać ubite na sztywną pianę białka jaj i delikatnie wymieszać. Ciasto przenosimy do tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy w temp. 180 st. około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wykładamy ciasto na talerz i dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi. Lukru nie należy dawać zbyt dużo, bo ciasto będzie za słodkie, tylko tyle żeby przykleiły się płatki migdałowe.

Ciasto wychodzi wilgotne i bardzo aromatyczne. Z filiżanką pysznej kawy smakuje wybornie. Polecam i życzę smacznego :)

Kategorie przepisów