Boeuf Strogonov

Najlepsza na Strogonov jest polędwica wołowa, ale jest też bardzo droga.

Można zrobić go z tzw. fałszywej polędwicy, czyli ligawy, albo z kawałka wołowiny na zrazy.

Składniki:

1 kg wołowiny

50 dag pieczarek

2 cebule

1 zielona papryka

2 gałązki selera naciowego

pół szklanki alkoholu (najlepsza ponoć jest sherry, ale można też dać wódkę,

a ja nie miałam nic z tego i dodałam złotą tequilę - też pasuje)

mały koncentrat pomidorowy

2 łyżki musztardy

3 łyżki sosu worcester

sól, pieprz, liść laurowy, słodka i ostra papryka

ewentualnie śmietana do zabielenia

Wołowinę pokrój w 2 cm słupki i podsmaż na oliwie, następnie przełóż do rondla. Pokrojone pieczarki i cebulę uduś na tej samej patelni, dodaj do mięsa, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Mniej więcej po półgodzinie duszenia dodaj pokrojoną w paski paprykę i seler, następnie dopraw wszystkimi dodatkami, duś jeszcze trochę. Jeżeli lubisz, możesz zabielić potrawę śmietaną albo zagęścić mąką, jeżeli jest za rzadka. Ja z reguły nie robię tego - wystarczy dać trochę więcej cebuli, która rozgotowując się tworzy gęsty sos.

Boeuf Strogonov można podawać z kaszą lub grubym makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki w sosie grzybowym
1

Bitki w sosie grzybowym

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem
1

Trójkąty z ciasta francuskiego…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj