Boeuf Strogonov

Najlepsza na Strogonov jest polędwica wołowa, ale jest też bardzo droga.

Można zrobić go z tzw. fałszywej polędwicy, czyli ligawy, albo z kawałka wołowiny na zrazy.

Składniki:

1 kg wołowiny

50 dag pieczarek

2 cebule

1 zielona papryka

2 gałązki selera naciowego

pół szklanki alkoholu (najlepsza ponoć jest sherry, ale można też dać wódkę,

a ja nie miałam nic z tego i dodałam złotą tequilę - też pasuje)

mały koncentrat pomidorowy

2 łyżki musztardy

3 łyżki sosu worcester

sól, pieprz, liść laurowy, słodka i ostra papryka

ewentualnie śmietana do zabielenia

Wołowinę pokrój w 2 cm słupki i podsmaż na oliwie, następnie przełóż do rondla. Pokrojone pieczarki i cebulę uduś na tej samej patelni, dodaj do mięsa, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Mniej więcej po półgodzinie duszenia dodaj pokrojoną w paski paprykę i seler, następnie dopraw wszystkimi dodatkami, duś jeszcze trochę. Jeżeli lubisz, możesz zabielić potrawę śmietaną albo zagęścić mąką, jeżeli jest za rzadka. Ja z reguły nie robię tego - wystarczy dać trochę więcej cebuli, która rozgotowując się tworzy gęsty sos.

Boeuf Strogonov można podawać z kaszą lub grubym makaronem.

Przepisy z tych kategorii

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami
1

Szybki stir fry z makaronem ud…

Dzi Dzi
karmelowy

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa meksykańska
4

Zupa meksykańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chilli con carne

Chilli con carne

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym
2

Dynia piżmowa faszerowana mięs…

Tyna Tyna
In cooking we trust