Ciasto marcepanowe z brzoskwiniami
Jeśli lubicie marcepan, to ciasto jest właśnie dla Was - ma głęboki, marcepanowy smak, przełamany kwaskowatą brzoskwinią.
Przepis pochodzi z forum Pub u Emika.
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
100-130 g masy marcepanowej (można użyć więcej, ale trzeba pamiętać o odpowiednim zmniejszeniu ilości cukru)
250 g mąki
2 jajka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy lub cytrynowy
100 g mielonych orzechów lub migdałów
cukier waniliowy
szczypta soli
duża puszka brzoskwiń lub moreli
Brzoskwinie osącz z soku.
Utrzyj masło i marcepan, dodawaj kolejno sól, cukier, jajka, mąkę z proszkiem, olejek i migdały. 2/3 ciasta wyłóż na małą tortownicę (ciasto będzie luźne, więc najwygodniej zrobić to łyżką). Ułóż na cieście brzoskwinie. Resztę ciasta włóż do szprycy cukierniczej lub do woreczka z dziurką i narysuj kratkę.
Piecz około godzinę w 175 stopniach.