Croissanty to rogaliki z ciasta francuskiego. Przy ich domowym wypieku największą trudnością wydaje się wykonanie ciasta francuskiego. Proces ten wymaga dokładności i pracowitości, ale nie uważam by było to tak trudne, na jakie wygląda.
dokonałam kilka podejść do chleba na bazie samych otrębów i muszę powiedzieć, że wypiek ten jest naprawdę smaczny. Nie da się ukryć, że różni się on od chleba pieczonego na mące, ale uważam, że to naprawdę ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie, a także tych którzy lubią odżywiać się zdrowo i lekko
Miałam robić tartę ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar i zamiast jednego dużego ciasta zrobiłam kilka małych. Schodzi trochę dłużej bo trzeba się pobawić z foremkami ale chyba mają więcej uroku. Tym razem masę zrobiłam z serka mascarpone i jogurtu, dzięki temu jest nieco lżejsza.
Syrop z kwiatów czarnego bzu robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni:). Bardzo posmakował nawet mojemu synkowi. Jest wspaniały, zarówno jako lekarstwo na gardło jak i rozcieńczony z wodą, kostkami lodu i listkami mięty dla ochłody. Wspaniała sprawa, a jak pachnie!
Lekka sałatka z melonem, serem pleśniowym i winegretem cytrynowym - pyszna na upalne dni i nie tylko oczywiście jeżeli ktoś lubi takie połączenia. Polecam
Idealny obiad jeśli nie chce się człowiek narobić :) Ja przygotowałam całość wieczorem, a po pracy tylko wstawiłam do piekarnika. Dzięki temu wszystkie smaki się przegryzły. Pycha i jak mało roboty.
Najlepszym ciastem na upały jest sernik na zimno. Nie trzeba włączać piekarnika a i tak powstanie przepyszny deser. Mój sernik jest bardzo orzeźwiający bo z całkiem sporą dawką soku cytrynowego.
Ciekawy pomysł na tiramisu z dodatkiem białej czekolady i truskawek (...). Wyszło bardzo smacznie, choć jak dla mnie troszkę za słodko. Następnym razem zmniejszę chyba troszkę ilość cukru.
Szparagi ugotowałam na wrzątku - krótko - 2-3 minuty. Przełożyłam na papier kuchenny, żeby osączyć z wody. Do dużej miski wlałam składniki na sos, wymieszałam i dodałam szparagi. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Tuż przed podaniem można posypać sezamem. Gotowe.
Najsmaczniejsze są latem, kiedy mamy dostęp do świeżych jagód, chociaż i z mrożonych można wyczarować równie smaczne bułeczki. Niedawno dostałam od mamy sporą miseczkę jagód i pierwsze, co przyszło mi na myśl, to właśnie jagodzianki.
Obrałam dużego ananasa, wycisnęłam sok z 3 pomarańczy, zerwałam kilka listków mięty, posiekałam i wrzuciłam wszystko do blendera, dorzuciłam kilka kostek lodu i zmiksowałam.
Postanowiłam (...) więc wypróbować krem na bazie serka mascarpone, podkreślając letni charakter deseru truskawkami i przełamując słodkość cytryną i lemon curdem. I postanowiłam spróbować czegoś nowego w dekoracji - lukru plastycznego.
Te bułeczki to trochę inna wersja klasycznych hot dogów. Bardzo je lubię, gdyż są proste w wykonaniu i mogą być świetną przekąską na imprezę czy do podjadania przed telewizorem. Uwielbiam też ich nietypowy kształt.
To chyba moje ostatnie dzieło z jagód uzbieranych w tym sezonie. Reszta powędrowała do zamrażalnika i będzie nas cieszyć swoim smakiem w zimowe dni. Tak samo zreszta jak i ta konfitura o ile nie zjemy jej wcześniej bo jest przepyszna.