Bułeczki z parówkami

Zdjęcie - Bułeczki z parówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te bułeczki to trochę inna wersja klasycznych hot dogów. Bardzo je lubię, gdyż są proste w wykonaniu i mogą być świetną przekąską na imprezę czy do podjadania przed telewizorem. Uwielbiam też ich nietypowy kształt.

Zdjęcie - Bułeczki z parówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proponuję podać je z ulubionym sosem, klasycznie z ketchupem, czy innym wybranym dipem. Trzeba tylko poczekać, aby porządnie ostygły, gdyż parówki potrafią się naprawdę nieźle nagrzać.

Smacznego!:)

Zdjęcie - Bułeczki z parówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z parówkami (12 sztuk)

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 12 małych parówek
  • 1 jajko
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj aż masa osiągnie jednolitą, bardzo elastyczną konsystencję, trochę przypominającą ciepłą plastelinę.
  3. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
  4. Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią do żywności. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godzin, aż ciasto podwoi objętość.
  5. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta długi rulon i pokrój go na 12 jednakowych części.
  6. Z każdej części uformuj cienki rulon o długości ok. 30 centymetrów i owiń nim ciasno parówkę. Powtórz tę czynność w stosunku do każdej parówki.
  7. Uformowane bułeczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika, przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
  8. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  9. Po upływie czasu wyrastania roztrzep widelcem jajko w małej miseczce i posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę.
  10. Piecz aż zbrązowieją, przez ok. 25 minut.
  11. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  12. Podawaj z ulubionym sosem.

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Drożdżowe paszteciki z mięsem
2

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cykoria zapiekana

Cykoria zapiekana

figmara figmara
figowe smaki

Wrapy z indykiem, rukolą, pomidorem i oliwką
1

Wrapy z indykiem, rukolą, pomi…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

(Kolacyjna!) jaglanka na słodko
1

(Kolacyjna!) jaglanka na słodk…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Polenta ze smażonymi prawdziwkami

Polenta ze smażonymi prawdziwk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym

Omlet biszkoptowy ze szparagam…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Sałatka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą w sosie czosnkowym
2

Sałatka makaronowa z kurczakie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto francuskie z warzywami

Ciasto francuskie z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki