Bułeczki z parówkami
Te bułeczki to trochę inna wersja klasycznych hot dogów. Bardzo je lubię, gdyż są proste w wykonaniu i mogą być świetną przekąską na imprezę czy do podjadania przed telewizorem. Uwielbiam też ich nietypowy kształt.
Proponuję podać je z ulubionym sosem, klasycznie z ketchupem, czy innym wybranym dipem. Trzeba tylko poczekać, aby porządnie ostygły, gdyż parówki potrafią się naprawdę nieźle nagrzać.
Smacznego!:)
Bułeczki z parówkami (12 sztuk)
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłej wody
- 12 małych parówek
- 1 jajko
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
- Zagniataj aż masa osiągnie jednolitą, bardzo elastyczną konsystencję, trochę przypominającą ciepłą plastelinę.
- Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
- Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią do żywności. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godzin, aż ciasto podwoi objętość.
- Po upływie tego czasu uformuj z ciasta długi rulon i pokrój go na 12 jednakowych części.
- Z każdej części uformuj cienki rulon o długości ok. 30 centymetrów i owiń nim ciasno parówkę. Powtórz tę czynność w stosunku do każdej parówki.
- Uformowane bułeczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika, przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania roztrzep widelcem jajko w małej miseczce i posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę.
- Piecz aż zbrązowieją, przez ok. 25 minut.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Podawaj z ulubionym sosem.