Bułeczki z parówkami
            
Te bułeczki to trochę inna wersja klasycznych hot dogów. Bardzo je lubię, gdyż są proste w wykonaniu i mogą być świetną przekąską na imprezę czy do podjadania przed telewizorem. Uwielbiam też ich nietypowy kształt.

Proponuję podać je z ulubionym sosem, klasycznie z ketchupem, czy innym wybranym dipem. Trzeba tylko poczekać, aby porządnie ostygły, gdyż parówki potrafią się naprawdę nieźle nagrzać.
Smacznego!:)

Bułeczki z parówkami (12 sztuk)
- 350 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 200 ml ciepłej wody
 - 12 małych parówek
 - 1 jajko
 
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
 - Zagniataj aż masa osiągnie jednolitą, bardzo elastyczną konsystencję, trochę przypominającą ciepłą plastelinę.
 - Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
 - Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią do żywności. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godzin, aż ciasto podwoi objętość.
 - Po upływie tego czasu uformuj z ciasta długi rulon i pokrój go na 12 jednakowych części.
 - Z każdej części uformuj cienki rulon o długości ok. 30 centymetrów i owiń nim ciasno parówkę. Powtórz tę czynność w stosunku do każdej parówki.
 - Uformowane bułeczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika, przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
 - Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
 - Po upływie czasu wyrastania roztrzep widelcem jajko w małej miseczce i posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę.
 - Piecz aż zbrązowieją, przez ok. 25 minut.
 - Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
 - Podawaj z ulubionym sosem.