Tartaletki z kremem jogurtowym i jagodami

Tartaletki z kremem jogurtowym i  jagodami

Miałam robić tartę ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar i zamiast jednego dużego ciasta zrobiłam kilka małych. Schodzi trochę dłużej bo trzeba się  pobawić z foremkami ale chyba mają więcej uroku. Tym razem masę zrobiłam z serka mascarpone i jogurtu, dzięki temu jest nieco lżejsza. Na takie tartaletki można układać każde owoce, ja oczywiście użyłam jagód.

Zdjęcie - Tartaletki z kremem jogurtowym i  jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.  Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić.

Składniki na krem jogurtowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru
  • jagody lub inne owoce
  • cukier puder do oprószenia

Mikserem wymieszać serek z cukrem, dodac jogurt i ubijać chwilę, aż masa zrobi się gęsta.  Upieczona tartaletki wykładać kremem i na wierzchu układać jagody. Udekorować miętą i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów