Na zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. (...) Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej.
Wiosna i lato to czas sałatek. Wszystko świeże, soczyste, zerka na nas przyjaźnie ze straganów. A i chce się jeść lżej i łatwiej. Dzisiaj przed Wami wiosenna (chociaż w kalendarzu już lato) sałatka z jajkiem.
Podobno precle wywodzą się od pewnego francuskiego mnicha, który postanowił uformować chleb na kształt rąk splecionych do modlitwy. Faktycznie jest to coś, co zdecydowanie wyróżnia precle od innych piekarskich wyrobów, jak również wyjątkowy brązowy kolor i przyklejone do nich tradycyjnie grudki soli.
Ziołowy zawijaniec, który chciałam Wam dziś zaprezentować ma bardzo ciekawą formę. Jest to jeden spory chlebek, którym można się podzielić z bliskimi. Składa się on bowiem z mniejszych bułeczek, który łatwo się odrywa.
Takich truskawek ze śmietaną chyba nie muszę nikomu "przedstawiać" :) Smak mojego dzieciństwa, zapewne także Waszego. A jakże łatwe do zrobienia! Widelczyk/łyżeczka w dłoń...
W tego typu ciastach lubię , kiedy na wierzchu jest kruszonka , ale pomyślałam , że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację , bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.
Ta bagietka nie nacieszyła moich oczu zbyt długo. Gdy tylko wyjęłam ją z piekarnika, udało mi się zrobić zdjęcie i zniknęła rozrywana przez wygłodniałych gości:) Przy okazji okazało się, że ciepły, domowy chleb na zakwasie to świetna imprezowa przekąska.
Formę wysmarować masłem, 2/3 kruszonki wsypać na dno (...), na to wysypać jagody i poziomki i posypać równomiernie mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Następnie posypać resztą kruszonki...
Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha!
Jagody są raczej neutralne w smaku, podobnie jak mozzarella więc połączyłam je w sałatce dodając sos balsamiczny. Ponieważ od pewnego czasu zaprzyjaźniłam się z rukolą użyłam jej także i tutaj i uważam, że ten jej orzechowy smak świetnie pasuje do jagód.
Ostatnio (...) naszło mnie na prosty, typowo chiński ryż. Kolorowy od chrupiących warzyw, z soczystym, aromatycznym mięsem i świetnie dopełniającym całość jajkiem. Danie szybkie, łatwe do przyrządzenia i dające spore pole do manewru. Możemy dodać ulubione warzywa lub po prostu te, które znajdziemy w lodówce
Te serowe myszki robiłam już jakiś czas temu. Bardzo się podobały zarówno dzieciom, jak i mężowi ;) Starszy synek zaatakował myszkę widelcem z prawdziwą zawziętością :) Przepis prosty, wykonanie także, a dzieci miały frajdę - jak niewiele potrzeba do szczęścia!