Bułeczki cynamonowe*
Na hasło „bułeczki cynamonowe” pojawia mi się w głowie obraz typowo szwedzkich ślimaczków przełożonych cynamonowym nadzieniem, z którymi miałam wiele do czynienia podczas mojej ostatniej podróży do Sztokholmu. Bardzo je lubię, ale chciałam przetestować cynamon w innej wersji. Te bułeczki nie są bardzo słodkie, a cynamon idealnie się z nimi komponuje. Po prostu musicie je upiec!
Bułeczki cynamonowe (6 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 180 g jogurtu naturalnego
- ok. 80 ml ciepłej wody
- Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól, cukier i cynamon. Dodaj jogurt i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto.
- Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję. Jeśli zbyt mocno się lepi (nie jesteś w stanie nic z niego uformować), podsyp lekko mąką.
- Miskę wysmaruj tłuszczem, umieść w niej ciasto i przykryj folią do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, urywaj ciasto po kawałki mniej więcej wielkości pięści. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki.
- Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Piecz bułeczki przez ok. 10-15 minut aż zbrązowieją.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.