Chleb Dukana na drożdżach

Zdjęcie - Chleb Dukana na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW końcu udało mi się opracować odpowiednie proporcje na chleb Dukana na drożdżach! Jakiś czas temu zamieściłam chlebek dukanowy na bazie sody oczyszczonej, który można zrobić w niecałą godzinę. Od tego czasu pojawiło się kilka próśb od czytelników na jego drożdżową wersję.

Dostałam nawet przepis od Pani Doroty na taki chleb, jednak jednym z ważnych składników jest w nim skrobia kukurydziana, której nie udało mi się dostać. Dlatego jak tylko ją kupię to na pewno spróbuję też upiec chleb bazując na tamtym przepisie i chętnie się nim podzielę.

Na razie jednak dokonałam kilka podejść do chleba na bazie samych otrębów i muszę powiedzieć, że wypiek ten jest naprawdę smaczny. Nie da się ukryć, że różni się on od chleba pieczonego na mące, ale to uważam, że to naprawdę ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie, a także tych którzy lubią odżywiać się zdrowo i lekko.

Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na drożdżowy chleb Dukana, którzy możecie urozmaicać według własnych upodobań. Od Pani Doroty dowiedziałam się, że dozwolone w diecie dodatki to : zioła, sezam, cebula, suszone pomidory oraz oliwki. Nie można niestety dodawać pestek i bakalii.

Mam nadzieję, że przepis ten przyda się osobom będącym na diecie i zainspiruje do wielu prób z wyżej wymienionymi dodatkami :)

Zdjęcie - Chleb Dukana na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb Dukana na drożdżach

  • 35 g otrębów owsianych (ok. 8 łyżek)
  • 25 g otrębów pszennych (ok. 15 łyżek)
  • 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 25 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Do misy miksera wsypujemy otręby, mleko, drożdże. Dodajemy jogurt i miksując ciasto stopniowo wlewamy letnią wodę.
  2. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec ciasto przyprawiamy solą i jeszcze raz mieszamy.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  4. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Chlebek pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15.
  6. Sprawdzamy patyczkiem stan wypieczenia chleba (jeśli ciasto się nie przykleja do patyczka, to znaczy, że chleb jest gotowy).
  7. Chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.

Przepisy z tych kategorii

Chleb maślankowy na zakwasie
1

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie
2

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna bagietka
1

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu