Chleb Dukana na drożdżach

Zdjęcie - Chleb Dukana na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW końcu udało mi się opracować odpowiednie proporcje na chleb Dukana na drożdżach! Jakiś czas temu zamieściłam chlebek dukanowy na bazie sody oczyszczonej, który można zrobić w niecałą godzinę. Od tego czasu pojawiło się kilka próśb od czytelników na jego drożdżową wersję.

Dostałam nawet przepis od Pani Doroty na taki chleb, jednak jednym z ważnych składników jest w nim skrobia kukurydziana, której nie udało mi się dostać. Dlatego jak tylko ją kupię to na pewno spróbuję też upiec chleb bazując na tamtym przepisie i chętnie się nim podzielę.

Na razie jednak dokonałam kilka podejść do chleba na bazie samych otrębów i muszę powiedzieć, że wypiek ten jest naprawdę smaczny. Nie da się ukryć, że różni się on od chleba pieczonego na mące, ale to uważam, że to naprawdę ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie, a także tych którzy lubią odżywiać się zdrowo i lekko.

Poniżej przedstawiam podstawowy przepis na drożdżowy chleb Dukana, którzy możecie urozmaicać według własnych upodobań. Od Pani Doroty dowiedziałam się, że dozwolone w diecie dodatki to : zioła, sezam, cebula, suszone pomidory oraz oliwki. Nie można niestety dodawać pestek i bakalii.

Mam nadzieję, że przepis ten przyda się osobom będącym na diecie i zainspiruje do wielu prób z wyżej wymienionymi dodatkami :)

Zdjęcie - Chleb Dukana na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb Dukana na drożdżach

  • 35 g otrębów owsianych (ok. 8 łyżek)
  • 25 g otrębów pszennych (ok. 15 łyżek)
  • 5 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • 25 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Do misy miksera wsypujemy otręby, mleko, drożdże. Dodajemy jogurt i miksując ciasto stopniowo wlewamy letnią wodę.
  2. Wbijamy jajka i dalej miksujemy. Na koniec ciasto przyprawiamy solą i jeszcze raz mieszamy.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  4. W tym czasie ciasto powinno urosnąć. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Chlebek pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15.
  6. Sprawdzamy patyczkiem stan wypieczenia chleba (jeśli ciasto się nie przykleja do patyczka, to znaczy, że chleb jest gotowy).
  7. Chleb wyciągamy z formy i studzimy przed podaniem.

Przepisy z tych kategorii

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia