Tort składa się z trzech makowych biszkoptów zrobionych wyłącznie na białkach, nasączonych mieszaniną wody, spirytusu i soku cytrynowego, przełożonych kawowym kremem na bazie budyniu.
Robi się go łatwo, ciasto jest przyjemne w obsłudze, a smak jest świetny. Doskonały w połączeniu z różnymi daniami kuchni arabskiej (shoarma, shish-tawuk, curry), a obecnie świetnie sprawdzi się do weekendowego grilla.
Jednym z powodów, dla których naprawdę kocham lato i ciepłe dni, są koktajle. Kompletnie nie mam na nie ochoty gdy za oknem zimno i szaro, ale wraz z nadejściem słońca i truskawek nie mogę oprzeć się szklance schłodzonej mieszanki owoców i mleka. Tym razem w komplecie z bazylią.
zaczęła się moja "przygoda" z prawdziwym Carbonara, nie robionym "z saszetki". I muszę Wam powiedzieć, że jest o niebo lepsze, a na pewno zdrowsze... i niewiele trudniejsze do zrobienia!