Śledzie w majeranku z pieczarkami
Śledzie, bardzo je lubię o każdej porze roku zimą jak również i latem. Postanowiłam zrobić z majerankiem i pieczarkami w zalewie słodko - kwaśnej. Wyszły bardzo delikatne choć smak octu nie jest zbyt intensywny... Polecam
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanka octu winnego (ilość octu można dostosować do własnych potrzeb)
- 3,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ziarenek pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- 20 dag małych pieczarek
- 5 ząbków czosnku
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, pieczarki pokroić w plasterki . Całość zagotować i odstawić na ok 12 godzin.
- 4 płaty śledzia
- 3 - 4 łyżki majeranku (wedle uznania )
- 3 cebule
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki zalewy z gotowania pieczarek
Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie słoika, na to obtoczone w majeranku kawałki śledzia i odsączone z zalewy pieczarki i tak układać do samego końca. Oliwy wymieszać z częścią zalewy następnie zalać śledzie i odstawić na 24 godziny, po tym czasie można jeść.
Smacznego
Wydrukuj przepis