Śledzie w majeranku z pieczarkami

Śledzie w majeranku z pieczarkami

Zdjęcie - Śledzie w majeranku z pieczarkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie, bardzo je lubię o każdej porze roku zimą jak również i latem. Postanowiłam zrobić  z majerankiem i pieczarkami w zalewie słodko - kwaśnej. Wyszły bardzo delikatne choć smak octu nie jest zbyt intensywny... Polecam

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanka octu winnego (ilość octu można dostosować do własnych potrzeb)
  • 3,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • 20 dag małych pieczarek 
  • 5 ząbków czosnku

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, pieczarki pokroić w plasterki . Całość zagotować i odstawić na ok 12 godzin. 

  • 4 płaty śledzia
  • 3 - 4 łyżki majeranku (wedle uznania )
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki zalewy z gotowania pieczarek

Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na dnie słoika, na to obtoczone w majeranku kawałki śledzia i odsączone z zalewy pieczarki i tak układać do samego końca.  Oliwy wymieszać z częścią zalewy następnie zalać śledzie i odstawić na 24 godziny, po tym czasie można jeść.

Smacznego

Wydrukuj przepis

 

 



Kategorie przepisów