Chlebek Naan

Chlebek Naan

Ten płaski chlebek o arabskich korzeniach na pewno przypadnie Wam do gustu. Robi się go łatwo, ciasto jest przyjemne w obsłudze, a smak jest świetny. Doskonały w połączeniu z różnymi daniami kuchni arabskiej (shoarma, shish-tawuk, curry), a obecnie świetnie sprawdzi się do weekendowego grilla. W towarzystwie szaszłyków i sosu tzatziki na pewno docenicie chrupkość chlebka. Porwany doskonały będzie jako dodatek do sałatek (zamiast grzanek). No i gwarantuje Wam, ze nie oprzecie się, żeby pochłonąć chociaż jeden chlebek jeszcze ciepły, tuż po wyjęciu z piekarnika Jak Wam się podoba?

  Zdjęcie - Chlebek Naan  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (źródło):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki jogurtu
  • ¾ szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • Trochę roztopionego masła (do smarowania)
  • opcjonalnie: czosnek, sezam, czarnuszka

 Zdjęcie - Chlebek Naan  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek Naan  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przygotowania:

Składniki (bez masła) wymieszać i zagnieść przez ok. 10 minut ciasto. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 6 części i każdą rozwałkować w podłużny, nieregularny placek. Jesli chcemy można je przed pieczeniem obsypać wybranymi przyprawami. Placki piec partiami w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury, najlepiej na kamieniu przez 3-4 minuty – aż pojawią się rumiane bąble. Wyjmować, smarować roztopionym masłem (lub glee) i podawać do dań kuchni indyjskiej lub innych lubianych kompozycji.

Smacznego!

 Zdjęcie - Chlebek Naan  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów