Tort tiramisu
W moim kalendarzu maj urodzinami stoi :-) Impreza goni impreze. To doskonala okazja na przygotowywanie wspanialych potraw, urodzinowych tortow i ciast. Ja nadal zabiegana i czasu mam zbyt malo by moje kulinarne dziela byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste. Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam.
Tort tiramisu
Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao.
skladniki na krem:
- 750ml mascarpone
- 250ml smietany kremowki 30%
- 100g cukru pudru
do nasaczenia biszkoptu:
- 150ml mocnej kawy
- 60ml likieru Amaretto
- gorzkie kakako do dekoracji
wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone i dokladnie mieszamy. Ja zrobilam to za pomoca miksera. Dolny blat biszkoptu ukladamy na talerzu do tortow i spinamy obrecza tortownicy. Nasaczamy go 1/3 kawy wymieszanej z Amaretto. Nastepnie nakladamy mase z mascarpone, ktora przykrywamy kolejnym biszkoptem. Nasaczamy go porcja kawy i znow nakladamy mase. Podobnie robimy z ostatnia warstwa biszkoptu. Reszta masy serowej ozdabiamy gore i boki tortu. Calosc posypujemy gorzkim kakako. Chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem tort dodatkowo mozna ozdobic swiezymi truskawkami. Smacznego!