Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Mam zamiar wykorzystać sezon rabarbarowy maksymalnie jak się da dlatego pokazuje Wam kolejne ciasto z kwaśnymi łodygami w roli głównej. Ciasto jogurtowe sprawdziło się już wiele razy ale za każdym razem dodatek innych owoców sprawia, że smakuje ono inaczej a rabarbar jest naprawdę wyjątkowy. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 szkl. mąki
- 5 łodyg rabarbaru średniej długości
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki esktraktu waniliowego
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt, olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, wcześniej posypany odrobiną cukru i mąki (ja powtykałam kawałki delikatnie w ciasto). Piec w temp. 180 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)