Młoda kapusta

Młoda kapusta! Wreszcie;-)Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw.Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy spragnieni ich po długiej zimie.
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- pęczek świeżego koperku
- cebula dymka
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam.

Przełożyłam ją do garnka i podlałam niewielką ilością wody.

Dodałam pokrojoną dymkę.

Następnie pokrojony świeży koperek.

Wymieszałam i posoliłam.
Gotowałam około 15-20 minut.
Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę.Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru.

Wlałam ją do kapusty i wymieszałam.

Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy.

Wlałam ocet winny.

Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę.

Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty (przepis na surówkę znajdziecie TU)i grillowaną piersią z kurczaka.

Smacznego!