Gdy się je piecze cały dom napełnia się korzennym zapachem. Wyglądają bardzo smakowicie. Chciałoby się je od razu zjeść. Muszą jednak pewien czas leżakować. Za to potem smakują wspaniale.
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem marchewki, są smaczne i zwykle mało pracochłonne - a piernik marchwiowy potwierdza tę regułę. Jest w sam raz słodki, delikatnie korzenny - i bardzo szybko znika ;) Polecam !
Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką masę - trzepaczką. Jabłka obrałam pokroiłam w plastry i wycięłam ogryzki. Każdy plaster zanurzałam w cieście, lekko strząsałam i smażyłam na dosyć głębokim oleju. Po wierzchu posypane cukrem pudrem.
Chlebek jest bardzo pyszny, lekko słodkawy, idealny do kanapek z dżemem. Bardzo łatwo się go robi i długo utrzymuje świeżość. Polecam, bardzo nam smakował.:).
To przepis , który trafił do mojego notatnika już wiele lat temu. Od czasu do czasu sięgam po niego , głównie z tęsknoty za kremem z dodatkiem kaszy manny ;-)
Biorąc pod uwagę, że uwielbiam smak wszelkich pieczonych warzyw- z kalafiorem nie może być inaczej! Ba, w takiej postaci jest moim zdaniem znacznie lepszy od wersji gotowanej tradycyjnie, staje się bardziej wyrazisty i lekko chrupiący (także dzięki obecności pysznych wypieczonych kawałków boczku). Musicie spróbować!