Hokkaido - japoński chlebek mleczny

Hokkaido - japoński chlebek mleczny

                   Japońskim chlebkiem mlecznym kusiła mnie Anitka już jakiś czas temu. Spodobał mi się bardzo, taki delikatny i mięciutki. Chlebek jest bardzo pyszny, lekko słodkawy, idealny do kanapek z dżemem. Bardzo łatwo się go robi i długo utrzymuje świeżość. Polecam, bardzo nam smakował.:).

Zdjęcie - Hokkaido - japoński chlebek mleczny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hokkaido - japoński chlebek mleczny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki na starter tang zhong:

*50 g białej pszennej maki chlebowej

*250 g zimnej wody

Mąkę wsypać do rondelka i jednostajnym strumieniem wlewać wodę, cały czas energicznie mieszając. Uważać, by nie zrobiły się grudki (można robić to przy pomocy trzepaczki). Garnek ustawić na ogniu i podgrzewać, co chwilę sprawdzając temperaturę na termometrze. Gdy masa uzyska 65ºC, garnek szybko zdjąć z ognia. Zostawić do ostygnięcia, a kiedy uzyska temperaturę pokojową można użyć do przygotowania ciasta. Jeżeli nie posiadacie termometru, to masę należy podgrzewać tak długo, aż stanie się szklista i widać będzie wyraźne smugi po mieszadle. 

Wystudzony starter można przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem, należy go podgrzać do temperatury pokojowej.

Składniki na chleb, na formę 35x11 cm

*540 g mąki chlebowej

*86 g cukru pudru

*8 g soli

*9 g mleka w proszku

*7 g drożdży instant

*2 małe jajka (86 g)

*59 g bitej śmietany

*54 g mleka

*184 g startera tang zhong

*49 g roztopionego masła

Dodatkowo:

*jajko do posmarowania

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce przy pomocy miksera. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od ścianek miski. Nie powinno też być bardzo klejące.  Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  

Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 6 części.  Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie każdą część rozwałkować  na owalny kształt. Następnie złożyć 1/3 od górnej krawędzi do środka i przycisnąć potem 1/3 od dołu do połowy i przycisnąć.  Odwrócić złączeniem w dół i rozwałkować (tylko wzdłuż,) a następnie ciasno zrolować. Sposób wykonania ciasta można podejrzeć u Atinki

Zrolowane kawałki układać w przygotowanej formie  (lub w dwóch mniejszych). Odstawić do podwojenia objętości.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec  w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC, przez około 30 - 35 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Zdjęcie - Hokkaido - japoński chlebek mleczny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hokkaido - japoński chlebek mleczny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów