Kapusta z żurawiną

Kapusta z  żurawiną

Zdaję sobie sprawę, że niektórzy  nawet nie przeczytają przepisu na tę sałatkę, nie mówiąc już o jej zrobieniu ( np. moja mama) ale jeśli jedliście kiedyś grilowane  śliwki zawinięte w boczek to i ta sałatka Wam posmakuje. Osobiście polecam:)

Zdjęcie - Kapusta z  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Moje Gotowanie, nr 12/2011

Składniki:

  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki suszonych żurawin
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 10 dag surowego boczku
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu winnego z malin

Zewnętrzne liście kapusty odciąć, a resztę głowki drobno posiekać. Biały ocet zagotować z cukrem i solą, zalać kapustę, dodać pieprz i zurawiny, wymieszać. Natkę opłukać i posiekać. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, ułożyć je na sałatce. Zalać szybko patelnię po boczku octem malinowym. Sałatkę polać sosam. Posypać natką pietruszki i podawać od razu.

Smacznego:)

Kategorie przepisów