Kapusta z żurawiną
Zdaję sobie sprawę, że niektórzy nawet nie przeczytają przepisu na tę sałatkę, nie mówiąc już o jej zrobieniu ( np. moja mama) ale jeśli jedliście kiedyś grilowane śliwki zawinięte w boczek to i ta sałatka Wam posmakuje. Osobiście polecam:)
Źródło: Moje Gotowanie, nr 12/2011
Składniki:
- 1/2 główki włoskiej kapusty
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 3 łyżki suszonych żurawin
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 10 dag surowego boczku
- łyżka oliwy
- 2 łyżki octu winnego z malin
Zewnętrzne liście kapusty odciąć, a resztę głowki drobno posiekać. Biały ocet zagotować z cukrem i solą, zalać kapustę, dodać pieprz i zurawiny, wymieszać. Natkę opłukać i posiekać. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, ułożyć je na sałatce. Zalać szybko patelnię po boczku octem malinowym. Sałatkę polać sosam. Posypać natką pietruszki i podawać od razu.
Smacznego:)