Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką

Przepis na ten chleb wzięłam z Kwestii Smaku i od razu pokochałam! Jejku, jak ja lubię rzeczy proste w przygotowaniu i pyszne równocześnie!

Piekłam go już z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, żytniej, z oliwkami i pomidorami- efekt za każdym razem jest więcej niż zadawalający.

Poza tym, to pierwszy chleb, jaki upiekłam od roku, czyli od czasu gdy na świecie pojawił się Jaś. Przy nim trudno tak zaplanować sobie dzień, żeby znalazł się w nim czas na odgazowywanie ciasta :)

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką

Agata, 30 listopada 2011

Zdjęcie - Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 3 szklanki (lub 2 szkl. m pszennej i 1 żytniej )
  • woda - 1 szklanka, +/- w zależności od tego jak rzadkie będzie ciasto
  • sól - 1 łyżeczka
  • drożdże instant - 1/2 łyżeczki
  • opcjonalne dodatki
  • oliwki, suszone pomidory, żółty ser, kminek - max. 200 g
Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i drożdże (plus ewentualne dodatki smakowe), wymieszaj. Wlej wodę i mieszaj przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryj (talerzem lub folią) i odstaw do wyrośnięcia e temp. pokojowej na 12 - 18 godzin (noc).

Po tym czasie blat kuchenny oprósz mąką i wyłóż ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złóż boki ciasta do środka tworząc kulę.

Przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, oprósz ją mąką, połóż na niej ciasto łączeniem do dołu. Przykryj ciasto pozostałymi bokami ściereczki i zostaw w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzej piekarnik do 250 oC z przykrytym garnkiem żaroodporny np. żeliwny w środku (ustawionym na ok. 1/3 wysokości).

Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjmij gorący garnek z piekarnika i zdejmij jego pokrywę. Umieść ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykryć, piec chleb przez 30 minut. Zdejmij pokrywę i piecz dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, przez 15 - 30 minut.

Wyjmij garnek z chlebem z piekarnika, otwórz,a po kilku minutach podważ chleb nożem i wyjmij go z garnka. Ostudź na kratce, krój dopiero po ostudzeniu.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni razowy z  ziarnami
2

Chleb żytni razowy z ziarnami…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu