Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
Przepis na ten chleb wzięłam z Kwestii Smaku i od razu pokochałam! Jejku, jak ja lubię rzeczy proste w przygotowaniu i pyszne równocześnie!
Piekłam go już z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, żytniej, z oliwkami i pomidorami- efekt za każdym razem jest więcej niż zadawalający.
Poza tym, to pierwszy chleb, jaki upiekłam od roku, czyli od czasu gdy na świecie pojawił się Jaś. Przy nim trudno tak zaplanować sobie dzień, żeby znalazł się w nim czas na odgazowywanie ciasta :)
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką Składniki
- mąka pszenna - 3 szklanki (lub 2 szkl. m pszennej i 1 żytniej )
- woda - 1 szklanka, +/- w zależności od tego jak rzadkie będzie ciasto
- sól - 1 łyżeczka
- drożdże instant - 1/2 łyżeczki
- opcjonalne dodatki
- oliwki, suszone pomidory, żółty ser, kminek - max. 200 g
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i drożdże (plus ewentualne dodatki smakowe), wymieszaj. Wlej wodę i mieszaj przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryj (talerzem lub folią) i odstaw do wyrośnięcia e temp. pokojowej na 12 - 18 godzin (noc).
Po tym czasie blat kuchenny oprósz mąką i wyłóż ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złóż boki ciasta do środka tworząc kulę.
Przygotuj czystą ściereczkę kuchenną, oprósz ją mąką, połóż na niej ciasto łączeniem do dołu. Przykryj ciasto pozostałymi bokami ściereczki i zostaw w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzej piekarnik do 250 oC z przykrytym garnkiem żaroodporny np. żeliwny w środku (ustawionym na ok. 1/3 wysokości).
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjmij gorący garnek z piekarnika i zdejmij jego pokrywę. Umieść ciasto w garnku łączeniem do góry. Garnek przykryć, piec chleb przez 30 minut. Zdejmij pokrywę i piecz dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, przez 15 - 30 minut.
Wyjmij garnek z chlebem z piekarnika, otwórz,a po kilku minutach podważ chleb nożem i wyjmij go z garnka. Ostudź na kratce, krój dopiero po ostudzeniu.