Kalafior- najlepszy!

Kalafior- najlepszy!

Biorąc pod uwagę, że uwielbiam smak wszelkich pieczonych warzyw- z kalafiorem nie może być inaczej! Ba, w takiej postaci jest moim zdaniem znacznie lepszy od wersji gotowanej tradycyjnie, staje się bardziej wyrazisty i lekko chrupiący (także dzięki obecności pysznych wypieczonych kawałków boczku). Musicie spróbować!

 Zdjęcie - Kalafior- najlepszy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kalafior- najlepszy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kalafior- najlepszy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kalafior- najlepszy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalafior- najlepszy!

Agata, 2 grudnia 2011

Zdjęcie - Kalafior- najlepszy! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • kalafior - 1 szt
  • boczek - 100 g
  • oliwa - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, na niej połóż umyty kalafior podzielony na różyczki. Na wierzchu ułóż boczek pokrojony w kosteczkę, całość skrop oliwą, posól i popieprz, dorzuć czosnek (w łupinkach, przekrojony na pół). Piecz w 180 oC ok.30 minut- do zrumienienia kalafiora, podawaj ciepłe.

Gotowy kalafior można wymieszać z wyciśniętym z łupinek upieczonym, kremowym czosnkiem i dodatkowo skropić oliwa.

Kategorie przepisów