Kalafior- najlepszy!

Biorąc pod uwagę, że uwielbiam smak wszelkich pieczonych warzyw- z kalafiorem nie może być inaczej! Ba, w takiej postaci jest moim zdaniem znacznie lepszy od wersji gotowanej tradycyjnie, staje się bardziej wyrazisty i lekko chrupiący (także dzięki obecności pysznych wypieczonych kawałków boczku). Musicie spróbować!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }



Kalafior- najlepszy!

- kalafior - 1 szt
- boczek - 100 g
- oliwa - 3 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sól, pieprz - do smaku
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, na niej połóż umyty kalafior podzielony na różyczki. Na wierzchu ułóż boczek pokrojony w kosteczkę, całość skrop oliwą, posól i popieprz, dorzuć czosnek (w łupinkach, przekrojony na pół). Piecz w 180 oC ok.30 minut- do zrumienienia kalafiora, podawaj ciepłe.
Gotowy kalafior można wymieszać z wyciśniętym z łupinek upieczonym, kremowym czosnkiem i dodatkowo skropić oliwa.