Norymberskie pierniczki


Najlepiej jest upiec je 2 tygodnie przed świętami. Zostawić spokojnie, żeby zmiękły i dopiero wówczas dekorować."

Norymberskie pierniczki
Składniki : na ok. 80 szt.
600g mąki
400g miodu
100g brązowego cukru
150g masła
2 żółtka
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki rumu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g mielonych migdałów
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do dekoracji:
1 opakowanie deserowej polewy czekoladowej
1 opakowanie polewy z białej czekolady
Roztopić w garnku miód, cukier i masło. Zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Do przestudzonej masy dodać żółtka, kakao, przyprawę piernikową, bakalie i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w rumie. Wymieszać. Teraz dodać mąkę i wyrobić na gładkie , jednolite ciasto.
Oprószyć stolnicę mąką. Rozwałkować partiami ciasto na grubość 6-7mm. Okrągłą foremką średnicy 6cm wykrawać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 170°C przez 12min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze do wystudzenia.
Roztopić ciemną i białą kuwerturę. Każdy pierniczek dekorować najpierw ciemną polewą. Następnie zrobić dwa okręgi z białej polewy. Wykałaczką pociągnąć kilka razy od środka pierniczka do brzegu, tak aby powstał wzór przypominający pajęczą sieć. Odkładać na kratę kuchenną do zastygnięcia.
Przepis dodaję do akcji:

