CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Proponuję dziś pyszne,chrupiące,cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami.
Jabłka umyłam,obrałam ze skórki.
Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki.Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną.
Pokroiłam suszone śliwki.
Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek.
Dodałam posiekane drobno orzechy.
I łyżkę miodu.
Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą.
Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części.
Na każdą część nakładałam farsz.
Zawijałam i formowałam ciasteczka.
Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka.Posypałam cukrem.Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
- płat ciasta francuskiego
- 2-3 szt. jabłek
- 10 szt. suszonych śliwek
- garść rodzynek koktajlowych
- garść orzechów włoskich/laskowych
- płaska łyżka cynamonu
- 3-5 szt. goździków
- łyżka miodu
- białko
- gorzka czekolada do posypania
Jabłka umyłam,obrałam ze skórki.
Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki.Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną.
Pokroiłam suszone śliwki.
Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek.
Dodałam posiekane drobno orzechy.
I łyżkę miodu.
Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą.
Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części.
Na każdą część nakładałam farsz.
Zawijałam i formowałam ciasteczka.
Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka.Posypałam cukrem.Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą.
Smacznego!